Ilyen a karácsony a börtönökben

Szerző: Orosz Zoltán / Inforádió

Link: http://inforadio.hu/belfold/2016/12/23/ilyen_a_karacsony_a_bortonokben/

Dátum: 2016.12.23.
A börtönökben 18 ezer fogvatartott készül a karácsonyi ünnepekre: műsort tanulnak, illetve feldíszítik lakókörnyezetüket - mondta az InfoRádiónak Orosz Zoltán, BV őrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtószóvivője.
 
„A karácsony a börtönökben is ünnep.”
 
Olyan alkalom, amikor a családjuktól, környezetüktől elzárt emberek fokozott lelki tehernek vannak kitéve - mondta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.
 
Orosz Zoltán hozzátette, az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben igyekeznek ezt enyhíteni. Mint elmondta, a női és a férfi fogvatartottaknak mindenhol szerveznek adventi és karácsonyi műsorokat, amelyeket a látogatáskor családjuknak és egymásnak is bemutathatnak. Sokszor külső helyszíneken: idősek otthonában, állami gondozottak és fogyatékkal élők intézetében is - tette hozzá.
 
„Ezek a programok azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a fogvatartottak figyelmét a bezártságról, hogy a szeretteik nélkül kell tölteniük az ünnepeket."
 
Az adventi időszakban valamennyi fogvatartott szorgosan készül az ünnepre, gondoskodnak arról, hogy karácsonyi díszítéssel ünnepi hangulatot teremtsenek a börtön falai között is - mondta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtószóvivője.
 
A magyar büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg 18 ezer fogvatartott tartózkodik, amelyből sokkal kevesebb a nő, mint a férfi - jelezte Orosz Zoltán.
 
A sajtószóvivő kiemelte, az nem jellemző, hogy a fogvatartottak hazamehetnek, de akik a magatartásukkal, munkájukkal kiérdemlik, plusz látogatófogadást kaphatnak ajándékba.

Címke:   karácsony ünnep jóvátételi program szabadidő