Börtönbe csukott nők: arányuk Franciaországban és Olaszországban feleakkora, mint itthon

Szerző: Börtönstatisztikai Szemle / hvg.hu

Link: http://hvg.hu/itthon/201649_bortonbe_csukott_nok_aranyuk_franciaorszagban_es_olaszorszagban_feleakkora_mint_itthon

Dátum: 2016.12.27.
Újfent emelkedik (a tavalyi átmeneti csökkenés után) a túlzsúfolt fegyintézetekbe csukott személyek száma Magyarországon. Ez év közepén 18,2 ezer fő ült az elvileg csak 12-13 ezer fogoly befogadására alkalmas 28 hazai börtönben. A fogvatartottak száma így 425-tel volt több, mint egy esztendővel korábban. A második Orbán-kormány hivatalba lépésekor (2010) regisztrált adatokhoz képest a börtönnépesség növekedése 19 százalékos, hat évvel ezelőtt ugyanis még „csak” mintegy 15 ezren kényszerültek idehaza a rabkosztra.
 
A büntetés-végrehajtási apparátus által őrzött fogvatartottaknak azonban még csak egy részéről állapította meg az igazságszolgáltatás, hogy valóban bűnös. A rabok között ugyanis csak 70–75 százalék azoknak az elítélteknek az aránya, akik jogerős szabadságvesztés-büntetésüket töltik. A többiek általában csupán vádlottak, terheltek vagy gyanúsítottak, és előzetes letartóztatás alatt állnak. Őket akár rendőrségi fogdákban is őrizhetnék, ha azokból lenne megfelelő kapacitás.
 
A hazai börtönökben állandósult 140 százalék körüli túlzsúfoltság miatt a hatóságok újabban csökkenteni próbálják a letartóztatottak számát, hogy így csináljanak helyet az egyre több jogerősen elítéltnek. Fél évtizeddel ezelőtt 12,4 ezer elítéltre további 4,5 ezer letartóztatott jutott, ez év közepére a szóban forgó számok 13,6 ezerre, illetve 3,8 ezerre változtak. A hazai börtönnépességen belül az utóbbi időben egyre emelkedik a 30–49 éves korosztály súlya, ma már ide sorolható a fogvatartottak 57 százaléka. Ugyancsak egyre többen vannak a legalább 50 éves bűnelkövetők, akiknek aránya fél évtized alatt 10,5-ről 13,5 százalékra ugrott (számuk pedig 1308 főről 1838-ra) – derül ki a Börtönstatisztikai Szemle című hivatalos kiadvány 2016/2. számából.
 
Ami a legsúlyosabb büntetéssel sújtott bűnelkövetőket illeti, 10 évnél hosszabb szabadságvesztését 877 férfi és 13 nő tölti pillanatnyilag Magyarországon. (Fél évtizede 666, illetve 41 volt a hasonló adat.) Az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott elítéltek között pedig 314 férfi és 13 nő található Magyarországon. A gyengébbnek mondott nem tagjai a legnagyobb arányban rablást, lopást, emberölést és csalást követnek el itthon.
 
Miközben 100 fogvatartott között átlagosan csak 7-8 nő akad, a rablásért és az emberölésért elítéltek között 21, illetve 11 százalék a szebbik nem tagjainak aránya. A börtönbe csukott hölgyek által a legtöbbször végrehajtott bűntettek listáján az 5–10. helyen egyébként a kifosztás, a testi sértés, a kiskorú veszélyeztetése, a zsarolás, a kábítószer-kereskedelem és a sikkasztás szerepel. Magyarországon száz fogvatartott között több mint kétszer annyi női bűnelkövető található (7,7 százalék), mint például Franciaországban (3,7), Írországban (3,8), Lengyelországban és Bulgáriában (3,3-3,3). Ugyancsak jócskán elmarad az itthoni szinttől a hölgyek börtönnépességen belüli aránya Belgiumban és az Egyesült Királyságban (4,6-4,6) és Olaszországban (4,3) is. A fegyintézetekbe csukott hölgyek aránya az Európai Unión belül egyedül Finnországban (8,0) magasabb, mint nálunk.
 

Címke:   női fogvatartottak börtönlétszám statisztika