Fogvatartottak tucatjai térhettek haza karácsonyra a családjukhoz

Szerző: Vigh Dániel, Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/fogvatartottak-tucatjai-terhettek-haza-karacsonyra-csaladjukhoz-1282366/

Dátum: 2016.12.28.
Több tucat fogvatartott mehetett haza a családjához, hogy otthon tölthesse a karácsonyt. A magyar büntetés-végrehajtási szervezet csoportfoglalkozásokkal, filmvetítéssel, előadással igyekezett elterelni a rabok figyelmét a bezártságról. Szenteste minden elítélt asztalára ünnepi menü került.
 
Az ország 29 börtönében jelenleg megközelítőleg 18 ezren vannak előzetesen letartóztatottak, elítéltek: idősek, fiatalok, férfiak és nők – közölte lapunkkal a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) kommunikációs főosztálya. Ezek a fogvatartottak a szeretteiktől elzárva élik meg a kereszténység legszebb ünnepét, ami komoly lelki teher számukra, ezért a büntetés-végrehajtás minden lehetséges eszközzel igyekezett ezen enyhíteni.
 
– Friss és pontos statisztikánk nincs, azonban általánosságban elmondható, hogy karácsonykor a családi kapcsolatok erősítése miatt több tucat fogvatartott kapott engedélyt arra, hogy szeretteivel tölthesse az ünnepet – mondta Kellner Gergely, a BVOP sajtómunkatársa. Hozzátette: kizárólag a jó magaviseletű, együttműködő elítéltek élhettek ezzel a lehetőséggel..
 
A magyar büntetés-végrehajtási szervezet számtalan programmal, csoportfoglalkozással, filmvetítéssel, előadással igyekezett elérni, hogy a fogvatartottak közelebb kerüljenek a karácsonyi ünnepkörhöz, és eltereljék a figyelmüket a bezártságról, arról, hogy szeretteik nélkül kellett tölteniük az ünnepet.
 
Kellner Gergely a karácsonyhoz köthető, fogvatartottaknak szervezett programokat felidézve elmondta: a Kalocsai Fegyház és Börtön női elítéltjei évek óta adventi énekekkel teszik ünnepibbé a gyertyagyújtást a város főterén, a debreceni börtön fogvatartottjai pedig a Magyar Református Szeretetszolgálat helyi szervezetének segítenek adományok csomagolásában, és maguk is készítenek ajándékokat a hátrányos helyzetű gyermekeknek.
 
A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben elhelyezett fogvatartottak saját ötlettől vezérelve gyűjtést szerveztek, hogy karácsonykor egy kis csokoládéval szerezhessenek örömet a gencsapáti Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény árváinak.
 
A Váci Fegyház és Börtön lakói minden év karácsonyán fogyatékos gyermekek arcára csalnak mosolyt, a kaposvári fogvatartottak egy éven át gyűjtöttek tartós élelmiszert a rászorulók részére.
 
Karácsonykor a vallás is kiemelt szerephez jutott a börtönökben: minden intézetben misét is celebráltak a fogvatartottaknak. A karácsony elsősorban a keresztények ünnepe, de a büntetés-végrehajtás a különböző vallási felekezetű elítéltek mindegyikének megteremtette a szabad vallásgyakorolás lehetőségét.
 
Országszerte majdnem minden büntetés-végrehajtási intézetben rendeztek szentmisét karácsonykor. Az egyházi vezetők fontosnak tartják, hogy a karácsonyi áldás és a Szentírás is eljusson azokhoz, akik az elkövetett bűncselekményük miatt szeretteiktől, családjuktól távol töltik az ünnepet. A börtönlelkészeken kívül az évnek ebben az időszakában felértékelődött a reintegrációs tisztek, a bv pszichológusainak munkája is.
 
Karácsonykor kivétel nélkül minden elítélt asztalára ünnepi menü került, így rántott halat, bejglit, rántott húst vagy töltött káposztát ehettek.
 
Sőt az intézetek is ünneplőbe öltöztek: fenyőágakkal, díszekkel tették színesebbé a körleteket a fogvatartottak, akik karácsonyfát is állítottak a közösségi helyiségekben, a zárkacsarnokban, a könyvtárban, de arra is volt lehetőség, hogy akár a saját zárkájukban helyezzék el a fájukat.
 

Címke:   karácsony jutalom eltávozás jóvátételi program