Dübörög a békési börtönőr-casting

Szerző: Papp Gábor, Fotó: Kiss Zoltán / beol.hu / hirado.hu

Link: http://www.beol.hu/bekes/kozelet/duborog-a-bekesi-bortonor-casting-700251

Dátum: 2016.12.28.
Ünnepélyes keretek között köszöntötték a Békésen épülő büntetés-végrehajtási intézet első munkavállalói csoportját szerdán délelőtt, a megye névadó településén, a városháza dísztermében. Január 9-én negyvenheten kezdik meg felkészítő tanulmányaikat Nyíregyházán.
 
— A békési büntetés-végrehajtási intézet építése számos lehetőséget jelent a város számára — fogalmazott köszöntőjében Izsó Gábor. Békés polgármestere elmondta, a fejlesztés eredményeként számos új munkahely jön létre a településen, ami kiemelt fontossággal bír a város és a környék életében.
 
— Várhatóan a bv-intézet jó néhány nem helyi illetőségű munkavállalója telepedik majd le a városunkban, ami a demográfiai kérdések miatt is lényeges — tette hozzá. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a börtön a muronyi út közelében épül majd meg, a terület kijelölése megtörtént, a kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választják ki. Izsó Gábor azt valószínűsítette, hogy az építkezés előreláthatólag tavasz végén, nyár elején kezdődhet el.
 
— Kiemelt szempont számunkra, hogy a bv-intézet 250 embernek ad majd munkát, akik javarészt Békésről kerülnek ki — tette hozzá. Kitért arra is, hogy az álláshelyek stabil, kiszámítható és hosszú távú lehetőséget biztosítanak a dolgozók számára. Maga az épület várhatóan 2019 első felében kezdi meg működését, amit megelőz majd egy 6-9 hónapos próbaüzem.
 
Izsó Gábor hangsúlyozta, több település börtönparancsnokával is egyeztetett. Az általános tapasztalatok azt mutatják, hogy mindenütt erősödött a közbiztonság, ahol bv-intézetet hoztak létre.
 
Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elöljáróban elmondta, hogy a gyulai székhelyű büntetés-végrehajtási intézet több mint száz éve létezik, alapító okiratát 1899-ben adták ki.
 
— Idén egy olyan pillanathoz érkeztünk, amikor eldőlt, hogy Békés városában is hasonló intézmény épülhet, aminek működéséhez 250 ember munkája szükséges — fogalmazott, majd hozzátette: intézetük kapta a feladatot, hogy elsősorban Békésről toborozzon munkavállalókat. — A nyolcszáz jelentkezőből Önök negyvenheten a börtön első dolgozóiként megkezdik január elsejétől a tevékenységüket — fordult a jelenlévők felé.
 
— Aki a büntetés-végrehajtást választja hivatásul, komoly lehetőségek előtt áll. Ezen felül egy olyan közösségről, kollektíváról van szó, amelynek részeként az emberek a hazájukért tesznek, illetve együttműködnek és odafigyelnek egymásra. Olyan általános értékeket, a türelmet, a kommunikációt, az empátiát kell képviselni, amelyek a hétköznapi életben is meghatározók. A beosztásoktól függetlenül megtévedt emberekkel kell foglalkozni, s azt elérni, hogy kikerülésük után jogkövető állampolgárokként éljenek tovább. Mindenki úgy dolgozik, olyan türelemmel és odafigyeléssel, hogy képes legyen embertársában változásokat előidézni, ami pozitív irányba viszi annak életútját.
 
Leszögezte, a civil társadalom nem igazán ismeri, hogy ez történik egy-egy BV-intézet falain belül, de — nyomatékosította — azon vannak, hogy minél inkább kommunikálják a külvilág felé. A szakember szólt arról, hogy miként célszerű napjainkban értelmezni a büntetés-végrehajtás munkáját és melyek a hivatásban dolgozók fő vezérelvei. — A börtön régebben elrettentő, embereket megalázó, nyomorúságos helyzetbe hozó helyként élt a köztudatban, a valóság azonban egészen más — fejtette ki a gondolatot.
 
— Legsommásabban talán azt mondhatjuk, hogy a börtön bírósági beutalóval igénybe vehető, kötelezően bentlakásos, államilag finanszírozott képzés. Nekünk segítenünk kell azokon, akik nem tudták az életüket olyan módon élni, hogy az a társadalmi normáknak minden szempontból megfelelhessen. Nem ítélkezünk, és senki felett nem törünk pálcát. Mások eldöntik, hogy ki kerül börtönbe. A mi szemünk előtt csak egy cél lebeghet, hogy azokat az embereket türelemmel, együttműködve jó útra térítsük.
 

Címke:   börtönépítés felvétel kinevezés oktatás Békés