Túlzsúfoltság a börtönökben

Szerző: Éber Sándor / Világgazdaság Online

Link: http://www.vg.hu/kozelet/jog/tulzsufoltsag-a-bortonokben-426495

Dátum: 2014.05.04.
BVOP A vidéki büntetés-végrehajtási intézetekben 200 százalékos telítettség is lehet.

Tovább növekszik a túlzsúfoltság többek között az egyre szigorodó büntetőpolitika miatt is a magyarországi börtönökben, amelynek átlagtelítettsége jelenleg 142 százalékos.

A legutóbbi adatok alapján a magyar büntetés-végrehajtási (bv.) intézeteknek 142 százalékos az átlagtelítettsége – nyilatkozta lapunknak a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóirodájának vezetője. Szalai Tímea közölte, jelenleg mintegy 18200 fogvatartott van a hazai börtönökben, közülük mintegy 13000 fő a jogerősen elítéltek, és 5000 az előzetesen letartóztatottak, vagy nem jogerősen elítéltek száma. Nemrég közölte az Európa Tanács (ET) korábbi, 2012-es adatok alapján, hogy az uniós tagállamok közül Szerbiában, Olaszországban, Cipruson, Magyarországon és Belgiumban jelenti a legkomolyabb gondot a büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltsága. A növekvő túlzsúfoltság oka többek között a szigorodó büntetőpolitika, a több kiszabott szabálysértési elzárás, és a meghosszabbodott büntetési tételek.

A BVOP közölte Magyarországon jelenleg 28 börtön működik. Ezek közül 14 intézet úgynevezett „letöltőház”, fő feladatuk a szabadságvesztés büntetés végrehajtása, 14 pedig „megyei intézet”, amelyek az előzetes letartóztatottak vannak. A legtöbben vagyon elleni bűncselekmények miatt, börtön fokozatban töltik büntetésüket (főként lopás, rablás miatt). A kihasználtság főként a megyei házakban magasabb, elsősorban az észak-kelet magyarországi, illetve a budapesti intézetekben előfordul időszakonként a 180-200 százalékos telítettség. A büntetés-végrehajtás folyamatosan működteti a telítettség-kiegyenlítő programját, amelynek keretében az előzetesen letartóztatottakat az ügyészségek engedélyével a kevésbé túlzsúfolt börtönökbe szállítják.

A Kínzás és Embertelen vagy Megalázó Bánásmód vagy Büntetések Megelőzésére létrehozott Európai Bizottság (CPT) 2013 áprilisában öt bv. intézetben tett látogatást. Kezelendő problémaként merült fel, hogy akár a fogvatartottak, akár a személyi állomány részéről előfordulhatnak szóbeli vagy fizikai bántalmazások. A BVOP közölte: mind a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett bántalmazásai tekintetében, mind a személyi állomány jogszerű és szakszerű szolgálatellátása érdekében rendszeresen foglalkozásokat tartanak. Feldolgozzák az esettanulmányokat, hogy rögzüljenek a törvényes bánásmód követelményei, illetve, hogy felismerjék azon körülményeket és magatartásformákat, amelyekkel megelőzhető, időben felismerhető az áldozattá válás lehetősége. A BVOP szerint a delegáció megállapította, hogy a 2009-es látogatásuk óta nagymértékű javulás tapasztalható a fogvatartotti foglalkoztatás – munkáltatás és oktatás, képzés – területén, a legfőbb problémaként a zsúfoltságot jelölték meg.

Szalai Tímea elmondta, hogy a büntetés-végrehajtás kötelezően végrehajtandó állami feladatára az éves költségvetési előirányzat 51 milliárd forint. Az egy fogvatartottra jutó költség mintegy napi 2200 forint, amely többek között az élelmezési, tisztálkodási költségeket, a ruházati ellátásukat, a zárkafelszereléseket, a közművek költségét.

1200 új férőhely épül a közeljövőben


„2010 óta összesen közel 800 új fogvatartotti férőhely létesült” – közölte lapunkkal a BVOP. Felújították az Állampusztai Országos Bv. Intézet solti körleteit, újra megnyitották és bővítették a Fővárosi Bv. Intézet korábban bezárt Gyorskocsi utcai objektumát, növelték a Baranya Megyei és a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet kapacitását. A beruházások kivitelezése részben fogvatartotti munkáltatással, meglévő börtönépületek átalakításával történtek. A tervek szerint 2014-15-ben összesen mintegy 1200 új fogvatartotti férőhely létesül.

Címke:   zsúfoltság férőhely bővítés