A miskolci megyeibe költözik a tököli rabkórház

Szerző: MTI / weborvos.hu

Link: http://www.weborvos.hu/regionalis_hirek/a_miskolci_megyeibe_koltozik_a/236000/

Dátum: 2016.12.30.
A Jobbik ellenzi, hogy a büntetés-végrehajtás tököli központi kórházát Miskolcra költöztessék.
 
Jakab Péter a párt szóvivője, a miskolci közgyűlés Jobbik-frakciójának vezetője csütörtökön Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház előtt tartott sajtótájékoztatót elmondta: tudomásukra jutott az a kormányzati szándék, hogy a csak tököli rabkórházként emlegetett intézményt Miskolcra, a megyei kórház egyik üres pavilonjába, az egykori szülészeti-nőgyógyászati épületbe költöztetnék.
 
Jakab Péter közölte, hogy írásban fordult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához, azt tudakolva: igaz-e a hír? A szerdán kapott válasz azt volt: igaz, és a válaszlevélben az is szerepelt, hogy a kormány széleskörű egyeztetést folytatva határozott így - mondta.
 
A szóvivő hangoztatta: a Jobbik elutasítja ezt a kormányzati szándékot, szerintük ugyanis az intézmény alkalmatlan a rabok és a hozzájuk érkező látogatók fogadására, a megyei kórház így is túlzsúfolt, kevés az orvos és a szakdolgozó, hosszúak a várólisták.
"A megyei kórház a borsodi, miskolci betegeket lássa el, ne az ország bűnözőit" - jegyezte meg.
 
Hozzátette: a Jobbik választ vár Csiba Gábor kórházigazgató-főorvostól, Csöbör Katalintól, Miskolc fideszes országgyűlési képviselőjétől és Kriza Ákos polgármestertől is, hogy kikkel egyeztettek, mielőtt igent mondtak a kormány tervére, miért nem tájékoztatták a miskolciakat, miért nem kérték ki a véleményüket, végiggondolták-e, milyen hatással lennének a rabok és látogatóik a biztonságra.
 
A rabkórház elleni tiltakozás módjáról a Jobbik miskolci és megyei elnöksége a napokban hoz döntést - mondta Jakab Péter, aki szerint vélhetően azért született ilyen határozat, mert a tököli kórház túlzsúfolt, amit ombudsmani vizsgálat is megállapított.
 
Népszavazást kezdeményez az MSZP
 
Az MSZP miskolci szervezete helyi népszavazás kiírását kezdeményezi azért, hogy a miskolciak döntsenek arról, hogy a város megyei kórházába telepítsék-e át a büntetés-végrehajtás központi egészségügyi intézményét, azaz a tököli rabkórházat.
 
A szocialista párt helyi szervezete az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben úgy fogalmazott: "a kormányzat még arról sem volt képes kikérni a miskolciak véleményét, beköltözzön-e a tököli rabkórház a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházba, vagy sem". Ez nem a kormányzat privilégiuma, hanem a miskolciaké, az MSZP éppen ezért azonnali hatállyal kezdeményezi, hogy a népszavazást a lehető leghamarabb írja ki ebben a kérdésében a miskolci közgyűlés - tették hozzá.

Címke:   rabkórház áthelyezés tiltakozás politika Miskolc