Nem költözik el a tököli rabkórház

Szerző: Nagy Áron, Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/nem-koltozik-el-a-tokoli-rabkorhaz-1290715/

Dátum: 2016.12.31.
Nem költözik Miskolcra a tököli rabkórház, mint ahogy azt egyes ellenzéki pártok helyi szervezetei állítják, ugyanakkor az Európai Emberi Jogi Bíróság ítéletei és a kormány döntése nyomán a következő években megvalósuló férőhelybővítési programnak az új fegyintézetek felépítése mellett szükségszerűen részét képezi egy újabb egészségügyi központ kialakítása is – értesült lapunk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP).

Mint ismert, a következő években nyolc új börtönt épül hazánkban, ezek közül hét Kelet-Magyarországon.
 
Érdemes megjegyezni továbbá, hogy az intézetek helyét pályázati úton választották ki, és a munkahelyteremtő beruházásért komoly verseny folyt a települések között, amelynek során – mint arról a sajtó is beszámolt – többfelé a lakosság véleményét is kikérték. Éppen ezért furcsa, hogy most a szocialisták mellett a Jobbik szintén felszólalt az ellen, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház használaton kívüli részlegéből egy új, elkülönített büntetés-végrehajtási egészségügyi központot alakítsanak ki, amely szintén munkahelyeket teremt. A beruházás jelenleg a tervezési szakaszban jár. A felújítás befejezésének és a tervezett átadásnak az időpontját 2018 végében jelölte meg kérdésünkre a BVOP.
 
A tököli rabkórházban jelenleg körülbelül 140 fogvatartottat kezelnek. 2015-ben valamivel több mint 110 ezer fogvatartottat szállítottak oda ambuláns vizsgálatra, és megközelítőleg 1300 fekvőbeteg fordult meg a különböző osztályain (belgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat, tüdőgyógyászat, krónikus és fertőző részleg), ami megfelel egy közepes szintű megyei kórház betegforgalmának. A 2016. decemberi adatok szerint összesen 192-en dolgoznak a rabkórházban, ebből 94-en egészségügyi szakdolgozók, 17-en orvosok, a többiek pedig adminisztrátorok, illetve a biztonsági személyzet tagjai.
 

Címke:   rabkórház egészségügyi intézmény fejlesztések