Fellépne az olasz kormány a börtönökben terjedő a radikális iszlám ellen

Szerző: La Repubblica, MTI / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/kulfold/fellepne-az-olasz-kormany-bortonokben-terjedo-radikalis-iszlam-ellen-1298323/

Dátum: 2017.01.03.
Az olasz kormány erőteljesebben kíván fellépni az iszlám fundamentalizmus terjedése ellen az ország börtöneiben raboskodó észak-afrikaiak között – jelentette kedden a La Repubblica című olasz lap.
 
Római kormánykörökből úgy tudni – írta az újság -, hogy tapasztalták a radikalizálódást több észak-afrikai származású elítéltnél is, akik a büntetés-végrehajtási intézetekben fundamentalista propagandával és „gyűlöletre uszító hitszónokokkal” kerültek kapcsolatba.
 
Az olasz igazságügyi tárca most Youssef Sbainak, a toszkánai Massa Carrara város imámjának és az Olaszországi Muszlim Közösségek Szövetsége volt alelnökének segítségét veszi igénybe, hogy felismerje a radikalizálódás jeleit a foglyok körében. Sbai emellett a börtönőrök kiképzését végző intézményekben is előadást tart az iszlámról. „Hozzá fogok járulni a börtönőrök kiképzéséhez. Meg kell tanulniuk előítéletektől mentesen bánni a muszlim vallású rabokkal, és fel kell ismerniük a radikalizálódás jeleit” – mondta Sbai.
 
Az Olaszországban radikalizálódott rabok közé tartozott a december 19-i berlini gázolásos merénylet gyanúsítottja, Anis Amri is, akit december 23-án lőttek agyon olasz rendőrök Milánóban.
 
Az olasz börtönökben mintegy 8000 muszlim vallású elítéltet tartanak fogva. Mintegy százan közülük terrorcselekmények miatt kerültek oda.
 
A római belügyminisztérium emellett listát tervez összeállítani az Olaszországban tevékenykedő azon imámokról, akik tartják magukat az ország törvényeihez, és támogatják a muszlimok társadalmi integrációját. A hatóságok ezzel az intézkedéssel a fundamentalistákat igyekeznek kiszorítani.
 
2015 eleje óta a belügyi tárca adatai szerint 132 külföldit utasítottak ki radikális iszlamista tevékenység miatt Olaszországból, köztük néhány imámot is.

Címke:   radikalizmus iszlamisták terrorizmus Olaszország