Fát díszítettek és sátrak állítottak a fogvatartottak jóvátételként Hartán, a település karácsonyi előkészületein

Szerző: Alföldi Régió Magazin

Link: http://alfoldiregiomagazin.hu/2017/01/fat-diszitettek-es-satrak-allitottak-a-fogvatartottak-jovatetelkent-hartan-a-telepules-karacsonyi-elokeszuletei-soran/

Dátum: 2017.01.02.
A környező településeken évek óta segítenek a fogvatartottjaink a karácsonyi készülődésben. Idén elsőként Hartán került erre sor. Dollenstein László polgármester örömmel vette, hogy újra számíthat a fogvatartotti segéderőre, mindig szükség van segítő kezekre. A fogvatartottak számára a külső munka a társadalmi elfogadást erősíti, a beilleszkedést segíti. Nagyon fontos, hogy tudják mit jelent jót cselekedni, és érezzék, hogy ezt  megköszönik, számítanak rájuk.
 
A települési karácsonyfa a segítségükkel öltözött díszbe, részben az általuk készült díszekkel. A betlehemi jászol, és a karácsonyi vásár sátorállításában, díszítésében is közreműködtek, együtt dolgozva a civilekkel. A fogvatartottak számára az adventi készülődés különösen fontos, hiszen sokan nem találkozhatnak szeretteikkel az ünnepek alatt. A jóvátételként történő munka során így különösen fontos, hogy másokkal együtt osztozzanak a karácsony várásában. A polgármester forró teával és pogácsával köszönte meg a munkát, ami mindenkinek jól esett a december eleji hidegben.
 
Karácsonyi műsor jóvátételként
 
Karácsony közeledtével adtak műsort fogvatartottjaink a Kalocsán és Solton.
 
Több éve visszajáró vendégként köszöntik az otthon lakói a fogvatartottakat. Idén is, mint már hagyományosan októberben megkezdték a műsor kidolgozását, begyakorlását az elítéltek. A mostani műsor a kalocsai Idősek Otthonának két objektumában, illetve a solti Harmónia Otthon lakóinak adták elő a fogvatartottak.
 
A karácsonyi témájú műsort a reintegrációs tisztek segítségével próbálták. A műsor mellett apró ajándékokkal is kedveskedtek, amit már hetekkel ezelőtt elkészítettek. Jóvátétel ez is, hiszen közelebb hozza az otthon lakóit, és a fogvatartottakat. Mindannyian érezhetik, hogy foglalkoznak, törődnek velük, készülődhetnek, örömet okozhatnak. Adnak és kapnak önzetlenül. Ez a karácsony egyik üzenete is az adventi időszakban. És ez a jóvátétel alapja is, önzetlenül, tiszta szívből adni, nem várni érte semmit cserébe. Segíteni, jóvátenni, hogy ne csak elteljen az itt töltött idő, hanem formálja a szellemet és a lelket is. Ezek a programok ezért hatásosak, hiszen tanulható az önkéntesség, a segítség, mások öröm érzésének kiváltása.
 
Az otthon lakói süteménnyel várták a fogvatartottakat, ők is készültek a műsorra már napok óta.

Címke:   Állampuszta karácsony jóvátételi program