Börtönválság Brazíliában: Naponta megölnek egy embert a brazil börtönökben

Szerző: teleSUR, Fotó: Press TV / Latin-Amerikai Társaság

Link: http://www.latin-amerika.hu/hirek/aktualis/3872-2017-01-08-03-38-52

Dátum: 2017.01.08.
2016-ban 372 rabot, vagyis átlagosan naponta egyet, öltek meg Brazíliában. Ez a statisztika sötét árnyat vet pár nappal a dél-amerikai ország évtizedek óta a legnagyobb börtönbeli mészárlása után, amelynek következményeit egyelőre beláthatatlanok.
 
A börtönbeli halálesetek száma nőni fog, miután vasárnap délután két rivális banda összecsapásában legkevesebb 56-an meghaltak, többüket lefejezték, az amazóniai Manausban lévő Anisio Jobim börtönben.
 
A Brazil Közbiztonsági Évkönyv legfrissebb jelentése szerint a gyilkosságok több mint fele, 182, északi börtönökben történt, utánuk a déli államok következnek 78 halálesettel. A délkeleti Espirito Santo volt az egyetlen állam, amelyben egyetlen ilyen eset sem történt.
 
A jelenleg börtönben ülő több mint 600 ezer rabbal – ami 306 elítéltet jelent minden százezer állampolgárra – Brazília rendelkezik a világ negyedik legnagyobb illetve Latin-Amerika legnagyobb börtönpopulációjával.
 
Két nappal a manausi mészárlás után Michel Temer brazil elnök azt mondta, hogy zavar volt abban, hogy a kormányerőknek hogyan kellett volna beavatkozniuk az ország két évtizede legvéresebb börtönbeli mészárlásába.
 
Sergio Fontes a közbiztonságért felelős államtitkár elmondta, hogy a manausi börtönt 592 fő befogadására tervezték, de a lázadás idején 1.224-en raboskodtak benne – ami a hivatalos befogadóképességének több mint kétszerese.
 
Temer elmondta, hogy az állami kormányzatoknak ilyen helyzetekben erősítést kellene kérniük a szövetségi erőktől, ám ez eddig még soha nem történt meg.
 
Az elnök azt is mondta, hogy kormánya megkettőzött erővel igyekszik majd véglegesíteni egy nemzetbiztonsági tervet, amely biztonsági kérdésekben nagyobb szerephez juttatja majd a szövetségi hatóságokat. Jelenleg főként az állami kormányzatok a felelősek a börtönök őrzéséért és működtetéséért.

Címke:   erőszak rendkívüli esemény válság Brazília