Hideg idő - Reintegrációs őrizetes mentette meg a Desedán bajba jutott korcsolyázót

Szerző: MTI / ÖBE

Dátum: 2017.01.08.
Az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba segítő, úgynevezett reintegrációs őrizetes sietett a Kaposvárhoz közeli Deseda tavon vasárnap bajba jutott korcsolyázó segítségére - tájékoztatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI-t.
 
Orosz Zoltán elmondta: a 49 éves férfi a kutyáját sétáltatta a tó mellett, a részére meghatározott őrizeti zónán belül, amikor a korcsolyázó alatt beszakadt a jég. Az elítélt az egyik háznál kapott létrákkal és kötelekkel, életét kockáztatva, az olvadó jégre ment, hogy a vízben elmerülőt megmentse.
 
A jég már ropogott alatta, de sikerült az egyik létrára kötelet kötnie és azt belöknie a jeges vízben fuldoklónak, amivel biztonságos jégfelületre húzhatta. A korcsolyázónak és megmentőjének a helyszínre érkező tűzoltók segítettek partra jutni - tette hozzá a szóvivő.
 
Orosz Zoltán megjegyezte, arra nincs mód, hogy az elítélt tettéért kedvezményben részesüljön, bátor helytállása azonban nemcsak a fogvatartottaknak, hanem mindenkinek példa lehet.
 
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az esetről kiadott közleményében emlékeztetett: a 2015 áprilisában hatályba lépett új büntetés-végrehajtási törvénnyel lehetővé vált reintegrációs őrizet sikeres jogintézmény, amellyel csökkenthető az intézetek zsúfoltsága, a fogva tartás költsége, valamint elősegíthető az elítéltek visszailleszkedése a társadalomba.
 
A törvény azoknak a fogvatartottaknak ad lehetőséget a reintegrációs őrizet igénybevételére, akiket első alkalommal, nem személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt, és öt évet meg nem haladó fogház- vagy börtönbüntetésre ítéltek, vállalják továbbá bizonyos szabályok betartását - írták.
 
Rámutattak: a reintegrációs őrizetbe kerülő jogerősen elítéltek csak részben nyerik vissza szabadságukat. Mozgásuk és tartózkodási helyük szabad megválasztása korlátozott az őrizetük során: a büntetés tényleges letöltése előtt távozhatnak ugyan az intézetből, de csak a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt helyen tartózkodhatnak, s azt szigorúan meghatározott esetekben hagyhatják el.
 
Jelenleg 156-an töltik a szabadságvesztésüket reintegrációs őrizetben, a jogintézmény alkalmazását 2015. április 1-je óta 642 ember esetében engedélyezték - olvasható a közleményben.

Címke:   reintegrációs őrizet segítségnyújtás szabadság