Jelentős fejlesztések a büntetés-végrehajtásnál

Szerző: Borsodi Attila, Nagy Áron / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/jelentos-fejlesztesek-a-buntetes-vegrehajtasnal-1316296/

Dátum: 2017.01.11.
Hónapokon belül elkezdődhet nyolc új börtön tervezése és kivitelezése a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint. A Jobbik közben aláírásgyűjtésbe kezdett a Miskolcra tervezett rabkórház ellen. Belügyi forrásaink szerint a leendő intézet elsősorban ambuláns kezelést nyújt majd, s az ellenzéki kifogásokkal szemben nem veszélyezteti a civilek ellátását.
 
Akár már tavasszal elkezdhetik új fegyintézetek építését Ózdon, Kemecsén, Csengeren, Komlón, Békésen, Hevesen, Kunmadarason és Komádiban. A közbeszerzési eljárásban részt vevőknek február elsejéig kell megtenniük az ajánlataikat, a nyerteseknek pedig a kivitelezésre – a tervezéssel együtt – 380 nap áll a rendelkezésükre – derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatásából. A szervezet szóvivője, Orosz Zoltán elmondta: a nyolc új börtönt a tervek szerint egy időben, 2018 májusában-júniusában adják át. Az intézetek számával együtt természetesen a személyi állomány is bővül, a jelenlegi 9000-ről 11 500 főre. A toborzás tavaly óta tart; az első újoncok kiképzését napokon belül megkezdik. – Ez idő alatt fizetést, térítésmentes szállást, kedvezményes étkezési lehetőséget és utazásiköltség-térítést biztosít a büntetés-végrehajtás a leendő munkatársaknak – jegyezte meg Orosz Zoltán.
 
A Jobbik közben aláírásgyűjtésbe kezdett a Miskolcra tervezett rabkórház ellen. Jakab Péter, a párt önkormányzati képviselőcsoportjának vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: a beruházás veszélyezteti a helybéliek ellátását, mert a „bűnözők miatt még hosszabbak lesznek a várólisták”, és a „rabokra jut pénz, a borsodiakra nem”. A Jobbik az MSZP-vel együtt hetek óta támadja a tervezett egészségügyi központot, amely – belügyi forrásaink szerint – főként ambuláns ellátást nyújtana a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház területén, de attól külön álló épületben. A fogvatartottak kezelése tehát semmiben sem akadályozhatja a civilekét, ugyanakkor tehermentesítheti, részben kiválthatja a tököli rabkórházat, ahová 2015-ben valamivel több mint 11 ezer fogvatartottat szállítottak ambuláns vizsgálatra.
 
Érdemes megemlíteni, hogy a Jobbik korábban a legkevésbé sem tiltakozott az új börtönök építése ellen. Sőt Ózd – ahol Janiczak Dávid személyében a párt adja a polgármestert – elindult és nyert is azon a pályázaton, amelyen a leendő fegyintézetek helyét választották ki. Hozzá kell tenni: forrásaink azt is jelezték, hogy az egészségügyi központ terveit még nem véglegesítették. Jelenleg a lehetőségek számbavételénél tartanak, a végső döntést pedig a kormány fogja meghozni. Ugyanerre utalt a miskolci önkormányzat is, amely megkeresésünkre visszaidézte a helyi Fidesz–KDNP-frakció korábbi közleményét. Ebben azt hangsúlyozták, hogy az MSZP és a Jobbik állításával ellentétben a 2016. március 10-i, az új fegyintézetek építéséről szóló kormányhatározat sem rabkórházról, sem Miskolcról nem tesz említést egyetlen szóban sem. – A Jobbik és az MSZP összevissza beszél arról a határozatról, amelyet ezek szerint nem is olvastak. Vagyis minden híreszteléssel szemben az ügyben nem született kormányzati döntés – közölte a miskolci önkormányzat.
 
Mint arról beszámoltunk, a börtönök zsúfoltságának csökkentése érdekében 2010-ben elkezdődött egy férőhelybővítési program. Ennek köszönhetően 2015-ben négy börtönben összesen több mint nyolcszázzal nőtt a férőhelyek száma. Az imént említett kormányhatározat értelmében pedig Kunmadarason egy ezerfős, míg Ózdon, Kemecsén, Csengeren, Komlón, Békésen, Hevesen és Komádiban egy-egy ötszáz fős intézet épül. Ha ezeket átadják, a jelenlegi 130 körüliről 100 százalék alá csökkenhet a börtönök telítettsége. Ez azért sem mellékes, mert az Európai Emberi Jogi Bíróság az elmúlt években rendre milliós kártérítéseket ítélt meg a zsúfoltságra panaszkodó raboknak.

Címke:   fejlesztések férőhelybővítés börtönépítés