Fogvatartottak is segítettek a hó eltakarításában

Szerző: 112 Emergency Press Hírügynökség

Link: http://112press.hu/hu/hirek/reszletek/fogvatartott_segitseg_ho_takaritas/

Dátum: 2017.01.13.
Az ország északkeleti régiójában kialakult rendkívüli hóhelyzetre tekintettel a régió büntetés-végrehajtási intézetei hólapátokkal, seprűkkel és önkéntes munkát vállaló fogvatartottakkal siettek a városok önkormányzatainak segítségére.
 
A jelentős mennyiségű hó eltakarításában a régióban jelenleg az egri, a miskolci és a nyíregyházi bv. intézet nyújt segítséget, de a hóhelyzet alakulásával az akcióhoz még országszerte további bv. intézetek is csatlakozhatnak.
 
A jóvátételi munka célja, hogy az ítélet letöltése mellett a fogvatartottakat felelősségvállalásra ösztönözze, és szabadulásuk követően hasznos állampolgárai legyenek a társadalomnak. Az ilyen jellegű önkéntes munkák célja, hogy megismertesse a civil világgal a büntetés-végrehajtási intézet életét és az itt folyó szakmai munkát, és ezzel elősegíteni a bűn elkövetésének, ismétlésének megakadályozását.
 
Mindemellett folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy a települések számára megmutassák, a bv. intézet is szerves része a közéletnek, közösségnek. Az egri börtönben megvalósított „Börtön a városért” program az egyik legaktívabb jóvátételi kezdeményezés, amelyet 2008-as létrehozása óta városszerte elismerés övez.
 
Az eltelt 6 évben az elítéltek felszámoltak illegális szemétlerakót, közterületeket takarítottak, ez pedig mára a 86. alkalom, melynek során városszerte megtakarítják az utcákat a hótól. A mostani munkában jelenleg 12 fogvatartott vesz részt.
 
Az egri bv. intézeten kívül jelenleg a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bv. Intézet és a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár Megyei Bv. Intézet is segédkezik városuknak a hó eltakarításában, amit a továbbiakban is folyamatosan végeznek az idő enyhüléséig. Miskolcon például a helyi bíróság felkérése alapján takarítják el a havat a fogvatartottak, de volt már példa arra is, hogy önkormányzatoknak, közintézményeknek segítettek eltakarítani a hirtelen leesett hómennyiséget.
 

Címke:   hóeltakarítás jóvátételi munka segítség Eger