Embertelen körülmények uralkodnak az ungvári börtönben

Szerző: Kárpáti Igaz Szó

Link: http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/embertelen-korulmenyek-uralkodnak-az-ungvari-bortonben

Dátum: 2017.01.14.
Aki járt már valaha börtönben, vagy például az Ungvári Vizsgálati Fogházban, tudhatja, hogy a rácsok rideg és idegesítően nyomasztó világában még a levegő sem olyan, mint odakint. Ez nem rendkívüli, elvégre nem szanatóriumban vagy az angolkisasszonyok nevelőintézetében vagyunk. Annak, hogy valaki ide jut, többnyire nyomós oka van: valamilyen bűncselekmény elkövetésével vádolják, gyanúsítják. Aki először kerül ide, az nehezen akklimatizálódik. A visszaesők, s itt ők vannak többségben, már úgy jönnek ide, mintha haza járnának - írja a Kárpáti Igaz Szó.
 
A szabályok szigorú tiltások köré épülnek. Mobiltelefont, hangrögzítő készüléket bevinni tilos, mert bármi megtörténhet,a vizsgálati fogságban levők nem érintkezhetnek a külvilággal. Az újságírókkal sem. Ehhez külön engedély, ügyvéd jelenléte szükséges. Fotózni sem szabad. A bentiek olvashatnak újságot. Nem volna jó, ha olyan részlet kerülne a lapokban megjelenő képre, ami támpontot adhatna egy esetleges szökési tervhez. A fogva tartottak számára a mozgás is korlátozott. Csak részleteit ismerhetik az intézménynek. Ez alapkövetelmény.
 
Szökési terv? Igen, mondja Vladiszlav Verbics  helyettes igazgató, aki már tizenöt éve dolgozik a fogházban. Volt rá eset, hogy az egyik cella lakói megpróbáltak alagutat ásni és azon kijutni a szabadba. Pechükre és az őrzőik szerencséjére nem tudták, hol is vannak pontosan. Így csak találomra ástak és végül egy másik cellában kötöttek ki. Erre mondják, hogy csöbörből vödörbe.
 
A magas falak mentén többszörös szögesdrótkerítés van. A fal és a kerítés között egy biztonsági sáv húzódik, ahová csak az őrök léphetnek be. A fal tetején egy őrbódé magasodik. Fentről a strázsa minden irányba átlátja a terepet. Észrevétlenül egy egér sem tudna itt átsurranni. A fogva tartottak különben nem itt, hanem a sokkalta szűkebb és minden irányban zárt belső udvaron tehetnek sétát mindennap. Természetesen nem egyszerre léphetnek ki a friss levegőre. Ilyenkor jó hangos zenével szórakoztatják a társaságot. A saját hangjukat sem hallhatják, tehát beszélgetésre sincs módjuk.
 
A vizsgálati fogházban csak átmenetileg nyernek elhelyezést a vádlottak. 2–4 hónapnál tovább nemigen maradnak. Az ítélethozatalt követő tíz napon belül elszállítják az elítélteket oda, ahol letöltik majd a kiszabott büntetésüket. Most éppen közel négyszáz főt tartanak fogva. A „szállás” nem éppen fényűző, hisz egy-egy személyre legfeljebb öt négyzetméternyi mozgástér jut a 36 tizenkét személyes, illetve az 52 hatszemélyes zárkában.
 
A helyszűke most különösképp érezhető, hisz a múlt év decemberében leégett az egyik szárny tetőzete, amit azóta sem tudtak helyreállítani. Több fogva tartottat kellett átszállítani másik intézménybe. Egyelőre a tűz oka sem ismert. Az épület több helyisége használhatatlanná vált. És nem elég ez a probléma, minap a Legfelsőbb Tanács emberi jogi bizottságának tagjai tettek meglepetésszerű látogatást. A múlt év márciusában már jártak itt. Most állítólag azt vizsgálták, kijavították-e az intézményben azokat a hibákat, amelyeket akkor feltártak. A szakcsoport megállapítása: azt nem tették meg.
 
A vizsgálódók zárójelentése szerint – véleményük a világhálón is napvilágot látott – az Ungvári Vizsgálati Fogházban embertelen körülmények uralkodnak. A börtöncellákban hideg, nyirkos a betonpadló, nincs szellőzés, mállanak  a falak,  az illemhelyek is förtelmesek. Kötelező lenne olyan ismertetőket kihelyezni, amelyekből a foglyok megismerkedhetnek az alapvető emberi jogaikkal, de itt nincsenek ilyenek. A helyben elkészített ételek enyhén szólva nem felelnek meg a követelményeknek.
 
Az egészségügyi részlegen nincs pszichiáter és gyógyszerész, csak két felcser áll a gyengélkedők rendelkezésére, de ők sem tudnak a nap 24 órájában ügyeletben maradni, így nem tudják elvégezni a kötelező orvosi vizsgálatokat sem.
 
Az igazgatóhelyettes szerint sok igazság van a megállapításokban, de a szakértők kissé eltúlozzák a verdiktet. A rácsok mögötti világban ugyanis a belső törvények szerint zajlik az élet. Könyvtár, (melyben mintegy száz kötet magyar irodalom is található), kápolna, egy kantin, rendszeres tisztálkodási lehetőség és napi háromszori étkezés áll a rendelkezésükre azoknak, akik az Állami Büntetésvégrehajtási Ügyosztály hatáskörébe tartozó Ungvári Vizsgálati Fogházba kerülnek. Az igazgatóhelyettes szerint itt nem verik a rabokat, de ha a szükség úgy hozza, az őr bizony kénytelen kiosztani egy-két makarenkói suhintást a gumibottal.
 

Címke:   elhelyezési körülmények vizsgálat Ukrajna Ungvár