Így képzik a börtönőröket

Szerző: Kálló Izabella, Fotó: BvOP / InfoRádió

Link: http://inforadio.hu/belfold/2017/01/15/igy_kepzik_a_bortonoroket/

Dátum: 2017.01.15.
Megkezdődött csaknem félszáz börtönőr képzése, akik mintegy féléves tanulás után állnak majd munkába a hamarosan megépülő új börtönökben. A Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága tavaly kezdte el a munkaerő toborzását, eddig több mint 4000-en pályáztak - mondta el az InfoRádiónak Orosz Zoltán, a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.
 
A börtönök zsúfoltságának csökkentésére 2010-ben indítottak férőhelybővítési programot. Ennek köszönhetően 2015-ben négy börtönben összesen több mint nyolcszázzal nőtt a fogvatartotti férőhelyek száma.
 
A program keretében további 8 új börtön épül: Kunmadarason egy ezerfős, míg Ózdon, Kemecsén, Csengeren, Komlón, Békésen, Hevesen és Komádiban egy-egy ötszáz fő elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézet kezdi meg működését. Az új beruházásoknak köszönhetően a telítettség várhatóan 100 százalék alá csökken. Ezzel együtt 2500 új munkahely is létesül - számolt be a szóvivő.
 
A most induló képzési ciklusban 473 jelentkező kezdi meg tanulmányait, hogy a kiképzés végeztével büntetés-végrehajtási felügyelőként szolgáljanak majd az új börtönökben. Az első képzés pénteken indult Nyíregyházán.
 
A felügyelők szakképzése Budapesten és a Nyíregyházi Egyetemen zajlik, hat és fél hónapon át. A sikeres vizsgát tett hallgatók büntetés-végrehajtási felügyelő OKJ-s bizonyítványt kapnak, valamint egy olyan biztos megélhetést garantáló beosztást, amely hosszú távon, kiszámítható módon biztosít munkalehetőséget - hangsúlyozta Orosz Zoltán.
 
Az iskola idején már teljes fizetést, térítésmentes szállást, kedvezményes étkezési lehetőséget és utazási költségtérítést biztosít számukra a büntetés-végrehajtás. A képzésben részt vevő valamennyi új munkatárs még 2017-ben a büntetés-végrehajtási szervezet állományába kerül.
 
A tanulóknak nem lesz könnyű dolguk a következő hónapokban, hiszen a velük szemben támasztott magas szakmai elvárásoknak való megfelelés érdekében igazi elhivatottsággal kell belevetniük magukat a tanulásba - jelezte a szóvivő.
 
A felkészüléshez azonban - tette hozzá - minden segítséget megkapnak, színvonalas elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek. A rendvédelmi alapfeladatokon túl – amely jogi, informatikai, kommunikációs, lőelméleti ismereteket, fizikai és angol nyelvi felkészítést is magában foglal – biztonsági és reintegrációs felkészítésen is részt vesznek.
 
A képzés célja, hogy az elméleti és gyakorlati vizsgán majdan megfelelő felügyelők szakmai magabiztossággal, a reintegrációs törekvések szem előtt tartásával, a szakma és a kor elvárasainak megfelelve, professzionálisan végezzék munkájukat a szervezetben.
 
A képzés megindításával párhuzamosan a büntetés-végrehajtás továbbra is várja azok jelentkezését, akik a szervezetben szeretnének dolgozni - jelezte Orosz Zoltán.
 

Címke:   börtönépítés toborzás kinevezés képzés