Mégsem verték meg a börtönőrök - hatóság félrevezetése miatt emeltek vádat

Szerző: Vas Megyei Főügyészség / 112 Emergency Press Hírügynökség

Link: http://112press.hu/hu/hirek/reszletek/hatosag_felrevezetese_vademeles_szh/

Dátum: 2017.01.17.
Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást azok ellen a büntetés-végrehajtásban dolgozó őrök ellen, akik egy elítélt által más nevében írt beadvány szerint bántalmazták az elítéltet.
 
A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt hatóság félrevezetése és más bűncselekmények miatt azzal a más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő férfival szemben, aki a vád szerint valótlanul azt állította egy zárkatársa nevében írt beadványában, hogy őt a büntetés-végrehajtási intézetben dolgozó őrök bántalmazták.
 
A bejelentés alapján hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt lefolytatta az illetékes ügyészség a nyomozást, és bűncselekmény hiányában megszüntette. A vádlott valótlanul állította azt is, hogy az egészségügyi osztályra történt kísérése előtt a bv. felügyelő őt arcul ütötte, és emiatt arczúzódást szenvedett.
 
Ebben az esetben is folyt nyomozás hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt, melyben megállapították, hogy a vádlottat sérülésmentesen helyezték el az egészségügyi osztály várójában, ezért bűncselekmény hiányában szintén megszüntették a nyomozást.
 
A vádlott más ügyben az ügyészségen végzett tanúkihallgatása során valótlanul állította azt is, hogy fogvatartott-társa önmagának okozott sérüléseket úgy, hogy egy törött pengével többször megvágta a száját. A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat hatóság félrevezetésének vétségével, és büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettével vádolja, mint többszörös visszaesőt, és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Címke:   személyi állomány büntetőügy ártatlanság