Szakértő: a brazíliai börtönlázadások hátterében a drogkereskedelmi piac átrendeződése áll

Szerző: MTI / ÖBE

Dátum: 2017.01.17.
Észak-Brazíliában két banda harcol a nemzetközi drogszállítás irányításáért, ennek a háborúnak a része az utóbbi időben tapasztalt börtönlázadás-sorozat is - mondta Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
 
A Dél-Amerika-szakértő szerint bár Brazíliában szinte mindennaposak a börtönlázadások, a mostaniak nagyon jól szervezett, kívülről irányított akciók voltak. A közelmúltban két hét alatt három régió három börtönében zajlott le több lázadás, és Nagy Sándor Gyula úgy tudja, kedd hajnalban is kitört egy.
 
Két bűnözői csoport, amely eddig megosztotta egymással az észak-brazíliai nemzetközi drogszállítást, tavaly ősszel felrúgta a megállapodást, és háborút indított egymás ellen - fűzte hozzá.
 
Nagy Sándor Gyula kitért arra: most, hogy Kolumbiában a FARC gerillacsoport felhagyott a kokaintermesztéssel és -kereskedelemmel, nagy űr támadt a drogpiacon, amelynek betöltéséért több csoport is verseng, és ez a háború részben erről szól.
 
Ugyanakkor a lázadások, a börtönökben folyó nyílt drogkereskedelem, az ottani állapotok a brazil társadalmat tükrözik - jegyezte meg.
 
A börtönökön belül és kívül is nagyon nagy a korrupció, alacsony az őrök fizetése, az egész terület alulfinanszírozott, az intézményekben két-háromszor annyi embert helyeznek el, mint amennyire tervezték azokat - sorolta a problémákat a szakértő.
 
Bár a mostani helyzet hatására a kormány börtönreformot készít elő, ahhoz pénz kell - mondta Nagy Sándor Gyula, hozzátéve: ha az ország jelenlegi rossz gazdasági helyzetében jut valamire plusz pénz, az valószínűleg nem a börtönök infrastruktúrája lesz.

Címke:   bandaháború kábítószer hatalom Brazília