Őszintén a drogokról

Szerző: esaniko / ESTV Online

Link: http://estv.hu/news.php?extend.30399

Dátum: 2017.01.17.
Őszintén meséltek a drogokról és a börtönéletről a Váci Fegyház és Börtön fogvatartottjai. A Pest megyében egyedülálló jóvátételi program keretében a drogfogyasztásért, vagy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt elítélt személyek mesélték el saját kezdetük és bukásuk történetét középiskolás diákoknak. Az interaktív előadás – melyet a büntetés-végrehajtás, a rendőrséggel közösen szervez – sokban különbözik a civil életben szervezett drog-prevenciós előadásoktól, viszont annál hitelesebb.
 
8 elítélt, 8 élet, 8 történet, és egy tanulság. A fiatalok körében futótűzként terjedő drogok használata sarkallta a Váci Fegyház és Börtönben büntetését töltő 8 fogvatartottat arra, hogy középiskolás közönség előtt, saját tapasztalataikat megosztva beszéljenek a kezdetekről, a lecsúszásról és a szabadulás utáni terveikről. Saját stratégiát dolgoztak ki, ami az előadásmódot illeti, továbbá a bűnmegelőzési programnak eleget téve egy őszinte és hatásos zárkajelenet előadása is részre a programnak, amelyben a beilleszkedéssel kapcsolatos nehézségekbe engednek bepillantást a jelenlévők részére. Előadásuk sokban különbözik a civil életben szervezett programoktól. Ebben az esetben ugyanis kizárólag saját tapasztalat alapján számolnak be a kábítószerrel való kapcsolatukról, így a mondandó minden esetben nagyon hiteles. A büntetés-végrehajtás a rendőrséggel közösen valósítja meg a programot, bűnmegelőzési intézetlátogatás keretében. Mint ismeretes, a rendőrség három éve létrehozott egy együttműködést öt váci középiskolával, melynek keretében bűnmegelőzési tanácsadók előadást tartanak, programokat szerveznek a diákok, szülők és pedagógusok számára.

Latorovszky Gábor rendőrkapitány Vác
Ennek a programszervezésnek az egyik lépcsője volt az, hogy a büntetés-végrehajtással közösen megálmodtuk ezt a lehetőséget, amit a büntetés-végrehajtásnak ezúton is köszönöm, hogy lehetőséget teremtett, hogy ezekből az iskolákból egy-egy osztályt vagy egy kisebb csoportot behozva nyerjenek egy bepillantást, nem a börtönéletbe, hanem abba, hogy valakiből akár egy szál füves cigaretta elszívását követően hogyan válik olyan emberré, hogy büntetést kell neki letölteni, mondjuk egy büntetés-végrehajtási intézetben.
 
Az előadáson szerepet vállaló nyolc fogvatartott háttere mind különböző, mindenki máshonnan indult, mindenkinek van egy saját története. Az előadás keretében történetüket meghökkentően őszintén és olykor nyersen mesélik el a jelenlévő fiataloknak.
 
Akik gyerekkoromban osztálytársaim, barátaim voltak, nagyon régóta ismertem őket, mindenkit rászoktattam a kábítószerekre és így adott volt, hogy igazából belőlük éltem. És nagyon nagy baráti köröm volt társaságom volt a bulik alkalmából. Mi ezt elég hamar meguntuk, ugyanis két év elteltével ez a dolog odáig fajult, hogy 16 évesen a születésnapomon ott álltam 23.000 db ecstasyval a kezemben és nem tudtuk eldönteni, hogy mégis mit csináljunk vele.
 
Attila életében ezután következett az a pont, amikor már a kábítószerek okozta hatás nem volt elég, hajszolták az adrenalint, sorban követték egymást a betörések, rablások. De ez is csak egy körfogásba vezetett, ugyanis a köztörvényes bűncselekmények okozta stressz miatt újra a kábítószereknél kötött ki. Ekkor megszületett a kislánya, aminek hatására végleg leállt a kábítószerekkel, viszont az egyéb bűnözéssel nem.
 
Amikor letartóztattak 21 éves koromban, ott álltam, volt ellenem két fegyveres rablás, egy leütéses rablás, egy felfegyverkezve elkövetett garázdaság, egy kábítószerrel elkövetett visszaélés és egy többrendbeli emberölési kísérlet. Ami igazából nem sok jót kecsegtetett 21 éves koromban. Ugyanis akkor jött be pont a három csapás, mint új törtvény rendelet. Ez annyit jelent, hogyha három erőszakos bűncselekményben jogerősen elítélnek, akkor tényleges életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélnek. És volt egy 13 hónapos kislányom, akit otthon kellett hagyjak.
 
Attila egyébként a szerencsésebbek közé sorolja magát, mert párja és 6 éves kislánya még mindig várja őt odakint. Sok fogvatartottól viszont elfordult a családja és az évek alatt eltűntek a barátok is. Többek között erről is sokat meséltek a közönségnek a fogvatartottak, akik önként vállalták, hogy történetüket tanulságként átadják.

Fenyő Ildikó őrnagy, reintegrációs tiszt, Váci Fegyház és Börtön
Önként jelentkeztek a fogvatartottak, akik benne vannak ebben a programban és nagyon lelkesen fogtak ebbe. Különösen akkor, amikor kiderült, hogy a rendőrségtől is maximális támogatást kaptunk, akkor aztán teljes mellszélességgel álltak be a feladat mögé.
 
Mint az intézet sajtóreferensétől megtudtuk, a jóvátételi programban résztvevő fogvatartottak célja, hogy az okozott kár, bűncselekmény elkövetését szimbolikusan jóvátegyék, valamint a közvetlen környezet, a kisközösségek, a társadalom számára is jóvátételt tudjanak gyakorolni. A program segít a szabadulás utáni életcélok kialakításában, fejleszti a kommunikációt és a csapatban való együttműködést, mely a munkaerőpiacon való helytállást is elősegítheti. Rudolf, - akitől a jóvátételi program ötlete is származik- az érettségi után külföldi egyetemi tanulmányait kezdve volna meg, de a börtön számára is átírta a terveket.
 
H. Rudolf
Ez egy tudatos bűncselekmény, tehát ez nem egy egyszeri dolog, ami egyszer megtörténik, hanem ezt folyamatában hónapokig, évekig csinálja valaki, az egy életmód. És én viszonylag hamar szembenéztem vele, hogy ez az én hibám, hogy bekerültem, viszont azt megemészteni, hogy ennek nagyon súlyos következményei lesznek, az két év volt.
 
A kérdésre, pedig, hogy mi az, ami a legjobban hiányzik a rácsok mögött, a következő választ kaptuk.

Monos Viktor
Egy olyan társ, akivel együtt vagy, akit szerethetsz, aki viszont szeret, akit megérinthetsz. Talán ez az érzelemkinyilvánítás. Nekem talán ez a legnehezebb.
 
Pénteken, a Váci Király Endre Ipari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulói tehát testközelből érezhették át a nyolc fogvatartott sorsát, és bukását. Rudolfék pedig remélik, célba ér az üzenetük.

Címke:   Vác jóvátételi program drogprenevció előadás