A román államfő a közkegyelmi tervezet visszavonását szorgalmazza

Szerző: MTI / ÖBE

Dátum: 2017.01.20.
Klaus Iohannis jobboldali román államfő az igazságügyi intézmények és civil szervezetek ellenkezésére hivatkozva a bukaresti szociálliberális kormány büntetőjogi tervezeteinek visszavonását szorgalmazza.
 
Iohannis pénteki Facebook-bejegyzésében figyelmeztetett: az igazságszolgáltatás "legavatottabb" intézményei szerint a sürgősségi rendeletek tervezetei "kéretlenek, elfogadhatatlanok és személyre szabottnak tűnnek".
 
Rámutatott: a legfőbb ügyészség, a korrupcióellenes ügyészség, a legfelső bíróság, a bírák egyesülete és több civil szervezet határozottan ellenzi, hogy a korrupcióra - hivatali visszaélésre és összeférhetetlenségre - vonatkozó jogi keretet alapos elemzés és átlátható vita nélkül, sürgősségi módszerrel módosítsák. Mindez elegendő érv a kormány tervezeteinek visszavonására - állította az államfő.
 
A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DICOT) előző nap közleményben fejezte ki megütközését a kormány közkegyelmi kezdeményezése miatt, amely szerinte a bűnözést bátorítja, és ellentmond a korrupció, adócsalás, szervezett bűnözés leküzdésére meghirdetett stratégiának.
 
Augustin Lazar, Románia legfőbb ügyésze is úgy nyilatkozott: európai uniós csatlakozása óta Románia erőfeszítéseket tesz a jogállamiság megerősítése, egy törvénytisztelő polgári magatartás bátorítása terén, ezért aggodalommal tölti el, hogy "valaki váratlanul át akarja állítani a váltót" a közkegyelem kihirdetésével. A legfőbb ügyészség azt javasolta, hogy a védelmi minisztérium használaton kívül helyezett kaszárnyáit alakítsák át börtönökké.
 
A javaslatot Marius Vulpe, a büntetés-végrehajtó intézetek országos igazgatóságának (ANP) vezetője pénteki sajtóértekezletén kivitelezhetetlennek nevezte a katonaságtól átvett 12 ingatlan leromlott állapota és átépítésük magas költsége miatt. Elmondta: tavaly átlagosan 28 ezer elítéltet tartottak fogva a romániai börtönökben, ami a férőhelyek számához képest 145 százalékos telítettséget jelent.
 
A kevésbé súlyos bűncselekmények elkövetőinek közkegyelmet előirányzó és a büntető törvénykönyv egyes cikkelyeinek módosítását célzó tervezetek éles politikai vitát váltottak ki a kormányoldal és ellenzék között.
 
Szerdán és csütörtökön ellenzéki tüntetők vonultak utcára több nagyvárosban, kifejezve meggyőződésüket, hogy a kormánytöbbség nem a börtönök túlzsúfoltsága miatt akarja módosítani a büntetőjogot, hanem így akar mentőövet dobni korrupcióval gyanúsított vagy már elítélt politikusainak. Szerintük a két intézkedést már szerdán hatályba léptette volna a kormány, ha nem akadályozta volna meg Klaus Iohannis államfő, aki bejelentés nélkül megjelent a kabinet ülésén.

Címke:   zsúfoltság közkegyelem ellenvélemény Románia