Helyreállították a bandaháborús börtön feletti ellenőrzést a brazil hatóságok

Szerző: MTI / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/kulfold/helyreallitottak-bandahaborus-borton-feletti-ellenorzest-brazil-hatosagok-1347067/

Dátum: 2017.01.21.
Helyreállította az ellenőrzést a katonai rendőrség a Rio Grande do Norte észak-brazíliai szövetségi tagállamban lévő Alcacuz börtön felett, egy héttel azután, hogy a fegyintézetben újabb összetűzések robbantak ki rivális drogbandák között – jelentette szombaton az AP amerikai hírügynökség.
 
A beszámoló szerint katonai rendőrök, köztük rohamrendőrök hatoltak be a zűrzavarba süllyedt börtönbe. A brazil hatóságok nem közölték, hogy hány rendfenntartó vett részt az akcióban, az AP egyik riportere mintegy negyven embert látott belépni a börtönbe.
 
A hírügynökség közlése szerint a börtön területére egy páncélozott jármű is behajtott, amelyet később építési munkagépek követtek.
 
Eduardo Franco őrnagy, a katonai rendőrség szóvivője közölte: Alcacuz ismét hatósági ellenőrzés alá került.
 
Több más észak-brazíliai börtönhöz hasonlóan Alcacuz az utóbbi hetekben véres bandaháború csataterévé vált. Az új évben már mintegy 140 ember lelte halálát az erőszakban. Csütörtöki beszámolók szerint az Alcacuz börtön udvarán több száz fegyenc esett egymásnak. A rendőrség akkor még a börtönön kívülről, könnygázzal és gumilövedékekkel próbált véget vetni a rendbontásnak.
 
Alcacuzban a múlt hét végén 26-an haltak meg a rivális bandák véres leszámolásában. Sokukat lefejezték, másokat megcsonkítottak.
 
A G1 brazil hírportál közlése szerint eközben Pernacumbo államban is börtönlázadás tört ki, amelyben egy ember meghalt és 13-an megsérültek, mielőtt a hatóságok visszaszerezték volna ellenőrzésüket a helyzet felett.
 
Az erőszak Brazília két legnagyobb drogbandája, a Sao Paulo-i Első Fővárosi Kommandó (PCC) és a Rio de Janeiro-i Vörös Kommandó közötti „háború” következménye, amelyet a drogszállító útvonalak fölötti ellenőrzésért vívnak.
 
Az erőszak továbbterjedt a börtön falain kívülre is, a közeli Natal városban autóbuszokat gyújtottak fel. Rio Grande do Norte kormányzója szerint a város közrendjének fenntartásában a hadsereg is segítséget nyújt.
 

Címke:   bandaháború erőszak katonai rendőrség Brazília