Fizet az állam a raboknak

Szerző: TV2 Tények

Link: http://tenyek.hu/tenyek/228236_fizet-az-allam-a-raboknak.html

Dátum: 2017.01.20.
Napi 1600 forintos kártalanítást is kaphat egy-egy rab, ha rossz körülmények között él a börtönben. Ilyen körülmény lehet, ha például zsúfolt a cella, nincs fűtés vagy világítás, illetve, ha nincs elkülönített mellékhelység a zárkában. A jogszabály 20 napja lépett életbe, de már 127 fogvatartott nyújtott be panaszt. 

Napi 2000 forint körüli kártérítést is kaphat egy-egy rab az államtól, ha a börtönökben az elhelyezési körülmények nem megfelelőek. Ugyanis ebben az esetben várható, hogy emiatt az államot jóvátételre kötelezné a strasbourgi bíróság. Most ezeket a bírságot és költségeket oldották meg az új jogszabállyal. 
 
„Ilyenek lehetnek a rovarírtás elmaradása vagy annak hiánya. A nem megfelelő szellőztetés, a fűtés vagy a világítás hiánya.” – közölte Orosz Péter, a BVOP szóvivője.
 
Akkor is kérhetnek a rabok kártalanítást, ha nincs elkülönített WC a cellákban, vagy túlzsúfoltnak érzik azt. Ezzel a lehetőséggel a fogvatartottak január elseje óta élhetnek. Havonta átlagosan 40 ezer forintot kaphatnak, ami naponta 1200-1600 forint közötti összeget jelent. 
 
„A mai napig, tehát január 20-áig, ezidáig 127 fő fogvatartott nyújtott be panaszt az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt.” – mondta a szóvivő. Az új jogszabály szerint, ha egy rab igényli ezt a kártalanítást, akkor lemond minden további kártérítési igényéről. A Magyar Helsinki Bizottságot tavaly nagyjából ezer fogvatartott kereste meg az embertelen körülmények miatt. 
 
„Jártam olyan zárkában, ahol nyolc négyzetméteren vagy tíz négyzetméteren hat személy volt elhelyezve és gyakorlatilag ahhoz, hogy én belépjek a zárkába, az csak úgy tudott működni, hogy egyébként arra a nem elkülönített vécére tudtam leülni, ami a zárkán belül volt elhelyezve. Azt gondolom, ez egy extrém zsúfoltságot jelent.” – közölte Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság részéről. 
 
A kártalanítást egyébként az adott intézet parancsnokához írt levélben igényelhetik a rabok.Címke:   kártalanítás elhelyezés alapvető jog panasz