Romániában most ezért tüntettek

Szerző: Csepi Lajos / Figyelő Online

Link: http://figyelo.hu/cikkek/442738--egy-kegyelmi-rendelet-elfogadasa-ellen-tuntetnek-romaniaban

Dátum: 2017.01.23.
Több tízezer ember tüntetett Bukarest és más román városok utcáin. A résztvevők a kormány kegyelmi rendelet-tervezete ellen tiltakoztak, amely mintegy 3 ezer elítéltet bocsátana szabadon.
 
Bukarestben néhány tüntető áttörte a rendőrségi kordont és kormány-épületeket dobált meg.
 
Sorin Grindeanu miniszterelnök kijelentette: a terv célja, hogy enyhítsen a börtönök túlzsúfoltságán. Elképzelései szerint az intézkedéseket a Parlamentet megkerülő rendeletekkel hajtanák végre, amelyeket Klaus Iohannis elnöknek nem kell aláírnia.
 
Bírálói azonban azt állítják, hogy a korrupció miatt elítélt szövetségeseit akarja kiszabadítani. Azt követelik, hogy a javaslatokat a Parlamentben vitassák meg.  
 
A szabadon bocsátandók között számos választott tisztségviselő és elöljáró van, akiket korrupció miatt ítéltek el.
 
A tüntetőkhöz vasárnap csatlakozott Klaus Iohannis elnök is, aki leszögezte: a felvonulók felháborodása teljesen indokolt. "Számos politikai tisztségviselő, aki ellen jogi eljárás folyik, meg akarja változtatni a jogszabályokat és enyhíteni a törvény szigorát” mondta az elnök. "Elfogadhatatlan egy olyan törvénymódosítás, amely több tucat, akár több száz politikus büntetőeljárását megszünteti”.
 
Klaus Iohannis elnököt 2014 novemberében választották meg. Ígéretet tett arra, hogy kiirtja a társadalmat átitató korrupciót.

Címke:   közkegyelem tervezet tüntetés Románia