Nem lesz új rabkórház az országban

Szerző: Nagy Áron, Fotó: Havran Zoltán / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/nem-lesz-uj-rabkorhaz-az-orszagban-1365475/

Dátum: 2017.01.31.
Hosszú távon Tököl fogja ellátni a fogvatartottakat, miután a miskolci rabkórház ügye lekerült a kormány napirendjéről. A Belügyminisztérium szerint erre képes is az intézmény. A jogvédők a fogvatartotti létszám növekedésétől tartanak.
 
Nincs alternatívája a miskolci rabkórháznak. Most, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fejlesztés lekerült a kormány napirendjéről, hosszú távon Tökölre hárul a rabok ellátásának feladata – értesült a Magyar Idők. Információnkat a belügyi tárca azzal a megjegyzéssel erősítette meg, hogy a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháza eddig is képes volt megbirkózni a helyzettel. Ezen a minisztérium szerint az új fegyintézetek átadása sem fog változtatni.
 
Igyekeznek humánus körülményeket kialakítani
 
A jogvédők azonban borúlátók, mivel szerintük túl szigorú a magyar büntetéskiszabási gyakorlat, a kényszerintézkedések közül pedig a bíróságok az indokoltnál többször alkalmazzák az előzetes letartóztatást, ami – mondta például korábban Fliegauf Gergely börtönpszichológus – a fogvatartotti létszám további növekedéséhez vezethet. Azt a belügyi vezetők sem tagadják, hogy az új büntető törvénykönyv szigorúbb, mint az elődje, s ez az elítélések számában és a büntetések tartamában egyaránt megmutatkozik. Ugyanakkor a fogvatartottak száma 17-18 ezer fő között állandósult. A tárca éppen ezért alaptalannak tartja a jogvédők aggodalmát, és nem számít a börtönnépesség jelentősebb növekedésére.
 
Mint arról korábban beszámoltunk, forrásaink szerint Miskolcon sem ezért akartak kialakítani egy új rabkórházat, mert Tököl tehermentesítésre szorul vagy szorulhat a jövőben. A beruházás mögött egy praktikus ok állt: az új bv-intézetek többsége az északi és a keleti országrészben épül, így olcsóbban és egyszerűbben lehetett volna Borosod-Abaúj-Zemplén megye központjába szállítani és ott ellátni a fogvatartottakat.
 
A hazai bv-intézetek mindegyikében van alapszintű egészségügyi betegellátás, amely a civil életben lévő háziorvosi ellátáshoz hasonlítható, néhány intézetben működik fogászati rendelő is. Ezt már a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője közölte lapunkkal. Orosz Zoltán elmondta: a tököli kórház betegforgalmát egy átlagos megyei kórház betegforgalmával lehet összehasonlítani.
 
Felújították a váci börtönt
 
Átadták kedd reggel a Váci Fegyház és Börtön felújított egészségügyi körletrészét. A bruttó 12 800 000 forintos összértékű, nyolc hónapig tartó munkálatokban 25 fogvatartott vett részt – közölte lapukkal a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A felújítás folyamán 508 négyzetméternyi terület, fogvatartotti elhelyezési körletrész, orvosi rendelők, irodahelyiségek, közlekedők és várók, valamint szociális-kiszolgáló helyiség újult meg. A munkálatokban kizárólag a fogvatartottak vettek részt, a váci elítéltek számára a közelmúltban ugyanis szakmai képzést tartottak. A tréningen részt vevők segítségével a kőműves-hidegburkoló, valamint szobafestő-mázoló szakmunkástanulók munkájának köszönhetően újult meg a börtön. (V. D.)
 

Címke:   rabkórház fejlesztések helyszín döntés Tököl