Európa 47 országában vezetik be az egri börtönben használt meseterápiás modellt

Szerző: Szabó Katalin, Fotó: prisonunited.blogspot.hu / Eger Hírek

Link: http://www.egerhirek.hu/europa-47-orszagaban-vezetik-be-az-egri-bortonben-hasznalt-meseterapias-modellt/

Dátum: 2017.02.05.
Nemzetközi hírnevűvé válhatnak az egri börtönben is alkalmazott meseterápiás foglalkozások. Az Európa Tanács 47 tagországban vezeti be az „egri modellként” emlegetett börtönprogramot.

Az első nemzetközi elismerést tudhatja magáénak Boldizsár Ildikó magyar szerkesztő, mesekutató, író, Juhász Attila, egri börtönparancsnok, ezredes, valamint Luzsi Margó meseterapeuta, a Bródy Sándor Könyvtár Gyermekkönyvtárának vezetője. Boldizsár Ildikó szombaton a következő örömhírt közölte Facebook oldalán:
 
2011-ben kezdődött. Az egri börtönparancsnok, Juhász Attila ezredes, Luzsi Margó és én belevágtunk életünk egyik legnagyobb vállalásába. Az volt a célunk, hogy segítséget adjunk a börtönbe került szülők gyermekeinek a számukra érthetetlen és fájdalmas események feldolgozásához. Magyarországon körülbelül 42 ezer gyermek szenved a helyzet okozta szégyentől, bűntudattól, félelemtől, haragtól és a környezet megbélyegzésétől.
 
Margó azóta is rendszeresen tartja az egri börtönben a meseterápiás foglalkozásokat, én alkalmanként vállalok egy-egy „családegyesítő” munkát valamelyik börtönben. A program nemzetközi téren is nagy sikert aratott. Tegnap azzal hívott fel az ezredes úr, hogy az Európa Tanács 47 tagországban bevezeti az „egri modellként” emlegetett börtönprogramot, mert sikerült meggyőznünk őket arról, hogy a fogvatartottak hozzátartozói valóban segítségre szorulnak.
 
2011-ben öt anyával és tizenhárom gyermekkel kezdtük a munkát. Juhász Attila azt mondta, hogy a program európai kiterjesztése 820 millió lakos életminőségére és gondolkodására lehet hatással ezután – tette közzé Boldizsár Ildikó.

Címke:   Eger meseterápia gyerek modell program