Nagy nap ez a mai a pálhalmi börtön húsz fogvatartottjának

Szerző: 24.hu

Link: http://24.hu/belfold/2017/02/09/nagy-nap-ez-a-mai-a-palhalmi-borton-husz-fogvatartottjanak/

Dátum: 2017.02.09.
Közel húsz fogvatartott vizsgázott és szerzett szakvégzettséget csütörtökön a pálhalmai börtönben, mint vendéglátó eladó. A kétéves szakképzést a Pannon Oktatási Központ és a bv. intézet közösen indította el, amelynek célja volt, hogy hiányszakmában adjon OKJ-s végzettséget az elítélteknek. A sikeresen vizsgázók akár kifőzdékben, gyorsétkezdékben, kávéházakban, illetve némi továbbképzéssel nagyüzemi konyhán, szakácsként dolgozhatnak a szabadulásukat követően.
 
2005 óta nagy hagyománya van a Pálhalmai Országos Bv. Intézetben a fogvatartotti szakoktatásnak, több tucat elítélt végzett már korábban gyorséttermi eladóként, szakácsként vagy vendéglátói eladóként.
 
A jelenlegi szakképzés fő célcsoportja a szakképzettséggel nem rendelkező fogvatartottak voltak, akik csak általános iskolai végzettséggel rendelkeztek. A tananyagban olyan elméleti és gyakorlati tantárgyak szerepeltek, mint a gazdálkodói és vendéglátói ismeretek, a foglalkoztatási ismertek, a szakmai angol nyelv, a munka- és fogyasztóvédelem, illetve az értékesítési ismeretek vagy az étel- és italismeret.
 
A záróesemény elméleti és gyakorlati vizsgából állt, ahol a vizsgázók közül négyen a reintegrációs őrizet hatálya alatt, külön bv. bírói engedéllyel vettnek részt a gyakorlati vizsgán, de a képzés sikerességét az is bizonyítja, hogy korábban szabadult elítéltek is jelezték részvételüket, hogy megszerezhessék a bizonyítványt.
 
A vizsgázóknak tételhúzást követően, a fogvatartotti konyhán kellett elkészíteniük az előírt fogásokat – ahol egyébként az elhelyezett elítéltek mindennapi ételeit is készítik –, amit a négyfős bírálóbizottság tagjai szemrevételezéssel és kóstolással értékeltek.
 

Címke:   Pálhalma szakmaképzés női fogvatartottak