Önként rakták a rönköt a rabok

Szerző: Tapodi Kálmán / baon.hu

Link: http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/onkent-raktak-a-ronkot-a-rabok-707852/

Dátum: 2017.02.12.
Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai is bekapcsolódtak a szociális tűzifa kiosztásába a községben.
 
Solton, Dunapatajon és Hartán már megszokott látvány, hogy időnként fogvatartottak jelennek meg a közterületeken, ahol különböző munkákat végeznek.
 
–  Mindhárom településsel aktív az együttműködésünk, de Hartán végeztek legtöbb jóvátételi munkát a fogvatartottak – mondta el Füzesi Viktor bv. ezredes, az állampusztai intézet parancsnoka. Mint megtudtuk: a börtönbüntetésüket töltők negyedévenként vállalkozhatnak az önkéntes feladatokra. A külső helyszínekre azonban csak a legalacsonyabb biztonsági kockázati besorolású fogvatartottak mehetnek dolgozni.

Mi is az a jóvátétel?
 
A fogvatartottaknak önkéntes döntésük alapján, lehetőségük van jóvátételi programba bekapcsolódni, ezzel is bizonyítva szándékukat a megsértett közösség kiengesztelésére. A jóvátétel célja az okozott sérelem, kár szimbolikus helyreállítása. Az okozott kár nem csak a bűncselekmény elkövetésének szimbolikus jóvátételére irányul, hanem az adott élethelyzet, illetve a büntetőeljárással érintett családok, a kisközösségek és a társadalom számára is tudnak jóvátételt nyújtani. Ilyen munka lehet egy közterület rendbetétele, kerítésfestés, vagy éppen adománygyűjtés beteg gyerekek számára. A helyi közösség a jóvátétel elfogadásával segítheti a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedését.
 
– Nagyon jó a kapcsolatunk a település vezetésével és most is egyeztettünk, hogy hol lenne szükség a segítő kezekre. A belvíz elleni védekezés most elmaradt, mert a víz már nem fenyegeti a lakóházakat. Hét fogvatartott azonban segített a szociális tűzifa pakolásában – sorolta az ezredes, akit hozzátette: ha külterületeken kell segíteni a belvíz ellen, ott is számíthatnak rájuk.
 
Korábban a temető takarításában, az adventi előkészületek során sátorállítással és a település karácsonyfájának díszítésében is részt vettek a fogvatartottak.
 
Dollenstein László polgármester elmondta, hogy 241 erdei köbméter fával tudnak segíteni lakosságnak. A településen így 132 fő juthatott mintegy 15-18 mázsa tüzelőhöz.
 
– Az állam által biztosított fa mellett, az önkormányzat is vásárolt a nyáron száraz tűzifát, amivel 80 családot segítettünk a családsegítő szolgálat javaslata alapján – közölte a polgármester, aki hangsúlyozta: a legjobban rászorulók részére továbbra is tudnak fát biztosítani a fűtési szezonban.
 
A rácsok nélküli börtön
 
Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Solt és Harta között helyezkedik el. Az intézet két, egymástól 24 km-re lévő objektumból áll. Az egyik az intézetparancsnoki székhelyül is szolgáló állampusztai objektum, a másik objektum a Solt-nagymajori településrészen található. Az intézet befogadóképessége 814 fő. Az intézet félig nyitott jellegű, amely azt jelenti, hogy a fogvatartottak munkáltatása az intézet mellett található mezőgazdasági egységekben történik, amely az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft-vel való együttműködés keretei közt valósul meg. Az állampusztai intézetet gyakran emlegetik úgy, hogy „a börtön rácsok nélkül” – olvasható börtönről.
 

Címke:   Állampuszta jóvátételi program munkáltatás