Káosz és drog egy brit börtönben

Szerző: Videó: BBC News / Origo

Link: http://www.origo.hu/nagyvilag/20170213-xxxxx.html

Dátum: 2017.02.13.
Titkos felvételek készített a BBC riportere Nagy-Britannia egyik magánkézben lévő börtönéről, ahol a több mint 1300 rabra nincs elegendő fegyőr, emiatt a szökések és az összecsapások is mindennaposak lettek. A börtön üzemeltetésébe a cafeteriapiacról is ismert Sodexo vásárolta be magát.
 
A BBC beépült riportere két hónapot töltött a HMP Northumberland nevű börtönkomplexumban, ahol 1348 elítélt férfi tölti a börtönbüntetését. A riport szerint ellenőrizetlenül ki-be járkálnak az elítéltek a celláikból, illetve mindennapossá vált a kábítószer kereskedelem a börtön falain belül.
 
A brit Igazságügyi Minisztérium azt mondta, hogy meg fogják vizsgálni a rendkívül súlyos vádakat az acklingtoni börtön ügyében.
 
A Panorama című műsorban beszámolnak arról is, hogy a börtön C-blokkjában – ahol a legveszélyesebb fegyenceket tartják – maszkokat és vágószerszámokat is találtak már a börtönőrök. A riporter, mint börtön felügyelő épült be, azonban a börtönőrök aggódtak a riporter testi épségéért, mert nem voltak benne biztosak, hogy éles helyzetben időben közben tudnak-e majd lépni.
 
A riportból az is kiderült, hogy szinte minden egyes cellánál összegyűjtve állnak a becsempészett illegális szerek. A riporter azt mondta, hogy az egyik legfelkavaróbb élménye az volt, amikor egy börtönőr rohamot kapott és összeesett a padlón, mert véletlenül belégezte azt a szintetikus anyagot, ami a börtönben terjedt.
 
A titkos forgatáson több minden is látszik: többek között, hogy a börtönőröket a rabok többször is megfenyegetik, ezért a börtönőrök több esetben is a nagycsoportokban összegyűlt rabokat magukra hagyták.
 
A Sodexo nemcsak ajándékutalványokkal foglalkozik
 
A riportot követően a Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy a pártfogó felügyelői szolgálat, a National Offender Management Service új felügyelet alá helyezi a börtön üzemeltetését.
 
A börtönt még 2014-ben privatizálták, így az üzemeltetést a Sodexo Justice Services szerezte meg. A cél az volt, hogy a börtön fenntartása csökkenjen, így a cég több mint kétszáz munkahelyet, köztük kilencvenhat börtönőr állást szüntetett meg.
 
Az a helyzet, hogy olyan kevés börtönőr van ebben a pillanatban, hogy ez is befolyásolja a fogvatartók magabiztosságát, ezért az erőszak egyre nagyobb a börtönökben" – mondta Andrea Albutt, a Börtön Vezetők Egyesületének az elnöke.
 
A privatizált börtönben több képzést és oktatást is tartottak, a riporter szerint többek között a Peppa Malac rajzfilmsorozat karaktereit színeztették ki az elítéltekkel a Novus külsős cég megbízásából.
 
Nagyobb biztonságot, hasznosabb börtönéveket
 
Az Igazságügyi Minisztérium képviselője azt mondta a BBC-nek, hogy szerintük is túl magas az erőszak a börtönökben, ezért évente plusz 100 millió fontot akarnak költeni többek között a fogvatartók létszámának a növelésére.
 
A Sodexo szóvivője azt mondta, hogy büszkék a személyzetükre, akik a szakmájukat ilyen nehéz körülmények között is végzik a börtönkomplexumban.
 
A szóvivő azt is mondta, hogy a legfontosabb számukra, hogy a börtönt biztonságossá tegyék, ezért jelentős beruházásokat terveznek.
 
Sir Martin Narey, a büntetés-végrehajtási szervezet egykori vezetője szerint is az az igazság, hogy túl kevés a börtönőr, és ha a bizalom nem lesz visszaállítva, hogy az őrök biztonságban dolgozhatnak, akkor ez a szám még jobban csökkenni fog.
 
„Ha a letartoztatott embereket összezárod, és a börtönéveiket nem tudják valamire felhasználni, akkor mi is elveszítünk egy nagy lehetőséget" – mondta Narey.

 

Címke:   kábítószer létszámhiány erőszak Nagy-Britannia