Fejlesztések a megyei börtönökben

Szerző: Lokál Székesfehérvár

Link: http://www.lokal.hu/2017-02-fejlesztesek-a-megyei-bortonokben/

Dátum: 2017.02.16.
Munkaerőhiánnyal küzdenek a büntetés-végrehajtási intézetek is. Nem azért, mert több lett a bűnöző, hanem azért, mert nagy a zsúfoltság. Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztaló ítéleteit követően jelentős bővítések kezdődtek, az intézmények munkatársakat toboroznak, képzéseket szerveznek a fogvatartottaknak.
 
„Milyen végrehajtási formákat is ismerünk a magyar büntetés-végrehajtásban? A következőket: elzárás, fogház, börtön, fegyház. Ez Baracskán a befogadó őr szerint így néz ki: „van elzárás, fogház, börtön, fegyház és van BARACSKA”. Ebből már rögtön gondolhatjuk, hogy ez nem egy laza ház. Katonai szigor van, de aki betartja az alapvető szabályokat – mint ahogy azt mindenhol kell –, az nyugalomnak örvendhet. Csak letöltősök vannak itt. A nem dolgozók külön épületekben vannak fogva tartva, ami egy külön börtön a börtönön belül – fogalmaz a legnépszerűbb börtönblog.
 
A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet Baracska Annamajor székhellyel, valamint székesfehérvári és martonvásári telephellyel működő országos hatáskörű büntetés-végrehajtási intézet. Már a bővítéssorozat része, hogy a martonvásári objektum, amely több mint tíz évig használaton kívül állt, 2015. március 23. óta ismét üzemel. Különálló egységként működik az Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft., amely korszerű péküzemén túl mezőgazdasági jellegű munkahelyeken (pl. tehenészet, növénytermesztés, stb.) foglalkoztatja a baracskai objektumban elhelyezett fogvatartottak nagy részét. Munka tehát van, munkavállalókat is keresnek. A Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka ezekben a napokban is folyamatosan pályázatot hirdet körletfelügyelő, gépjárművezető, szakorvos, foglalkoztatási felügyelő és reintegrációs tiszt munkakör betöltésére. Ugyancsak szakembereket keres a másik szervezeti egységnek számító Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, oda szakorvost és tanácsadót keresnek. A feltételek kecsegtetők, hiszen az ajánlatok minimum 220 ezer forintról, cafeteriáról, ruházati illetményről, albérleti hozzájárulásról szólnak, a kihívásokkal teli munkakör, a modern munkakörülmények és az előrelépési lehetőség már csak „bónusz”.
 
A börtönvilág igazi nagyüzem. Ahogy azt Tóth Tamás bv-vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka február első napjaiban évértékelőjében elmondta: jelenleg több mint 10 ezer fogvatartott foglalkoztatását biztosítja a büntetés-végrehajtás, ők vagy munkát végeznek vagy tanulnak. A fogvatartottak foglalkoztatásában elért eredményeink példaértékűek Európa-szerte, a szabadulás utáni társadalmi visszailleszkedés azonban nem megy munkahely nélkül, amihez képzettség, szakma kell. Ezért az értékelt időszakban uniós és hazai forrásokból hiányszakmák oktatásával a szabadulás után is hasznosítható tudást adott a szervezet az elítélteknek – tette hozzá.
 
A fogvatartottak ruházatát teljes egészében a bv-s gazdasági társaságok állítják elő, ezek megtermelik azokat a mezőgazdasági termékeket, amelyek a belső ellátáshoz nélkülözhetetlenek. E cégek a megtermelt gabonából és növényekből a belső ellátás mellett a szabadpiacon is megjelentek, a fennmaradó mennyiségből még külső értékesítésre is jut, ami szintén hozzájárul az intézmény fenntartásához.
 
– Magyarországot Strasbourg 101 esetben marasztalta el, eddig közel 500 millió forint kártérítésre kötelezve. Az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt folyamatban lévő, a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetek elhelyezési körülményeivel kapcsolatos beadványokban olyan döntés született, mely szerint a nemzetközi bíróság azok elbírálását felfüggeszti. Ennek oka, hogy 2017. január elsejétől a magyar jogszabályi háttér megváltozott. Az új szabályozás lehetővé teszi az elhelyezési körülmények miatti panasz és kártalanítás lefolytatását a magyar jogrendszerben is – fogalmazott a tábornok.
 
Az átlagtelítettség a múlt év egészét tekintve 131 százalék körül mozgott. 2018 nyaráig nyolc új, az európai normáknak megfelelő, korszerű börtön fog felépülni Magyarországon, a befogadási kapacitás így több ezer férőhellyel bővül. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy 2500 ember számára jön létre munkalehetőség. A tapasztalatok szerint ma a büntetés-végrehajtási életpálya egyre népszerűbb a fiatalok körében, az elmúlt évi hatékony toborzás hatására a jelentkezők száma meghaladta a 4500 főt.

Címke:   Baracska bővítés börtönépítés fejlesztések