Virtuális valóság segítheti a rabok visszatérését

Szerző: Andersen Dávid, Videó: Vitrual Rehab / Nők Lapja Café

Link: http://www.nlcafe.hu/ezvan/20170222/virtualis-valosag-borton-rab-rehabilitacio-virtual-rehab/

Dátum: 2017.02.22.
Az egyre népszerűbb digitális technológiát már használják a depresszió kezelésére, de például égési sérültek fájdalmainak csillapítására is. Egy amerikai cég most a börtönlakók számára fejleszt egy olyan platformot, amely segítheti visszatérésüket a civil életbe.
 
A Virtual Rehab nevű startup alapítója, dr. Raji Wahidy szerint a virtuális valóságban nyújtott reintegrációs képzés és pszichológiai kezelés segítségével mérsékelni lehet a szabadlábra helyezett korábbi rabok körében a visszaesést, vagyis kisebb eséllyel válnak újra bűnelkövetővé.
 
A Virtual Rehab négyféle lehetőséget kínál: a virtuális valóságban a rabok általános – például matematikai vagy természettudományos – oktatást kaphatnak, de megismerkedhetnek olyan szakmunkákkal is, mint a hegesztés vagy az autószerelés. Emellett lehetőség van pszichológiai rehabilitációra, a mentális betegségek kezelésére, illetve korrekciós kezelésekre, amelyet a szexuális bűnelkövetők vagy a családon belüli erőszakot elkövetők számára írhatnak elő.
 
Wahidy cége jelenleg egy olyan prototípus kifejlesztésén dolgozik, amelyet a HTC Vive virtuálisvalóság-sisakkal lehet használni. A rendszer olyan szituációkba helyezi a felhasználót, amelyekben korábban megszerzett ismereteiket tesztelhetik, de készségfejlesztésre is lehetőségük nyílik, 360-fokos videók segítségével.
 
„A raboknak ez kiváló lehetőség, hogy szabadulásuk előtt kipróbálják magukat a valódi világban” – mondta Wahidy a GCN-nek adott nyilatkozatában.
 
A Virtual Rehab képzéseit mentális egészséggel és pszichológiai rehabilitációval foglalkozó szakemberek, valamint az amerikai büntetés-végrehajtás, a U.S. Department of Corrections (D.O.C.) ajánlásai alapján alakítják ki.
 
A mentális betegségek között szerepel például az alkoholizmus kezelése: itt a felhasználóknak olyan döntési helyzetekben kell helytállniuk, hogy bemennek-e egy bárba, ha már bent vannak, rendelnek-e alkoholt, és így tovább. A rabok különböző válaszlehetőségek közül választhatják ki a számukra megfelelőt, ennek alapján pontokat kapnak a rendszertől. Ezt az eredményt később akár a szabadlábra helyezési meghallgatás során figyelembe vehetik.
 
Amíg a rabok a virtuális valóságban kalandoznak, a büntetés-végrehajtási tisztek folyamatosan figyelhetik, hogy mit csinálnak, és hogyan viszonyulnak az őket körülvevő világhoz. A felhasználóknak a 3D-látványon kívül vibrációkkal teszik lehetővé a tapintást és a közvetlenebb interakciót.
 
Wahidy szerint több támadás érte már, hogy videojátékokat vinne be a börtönökbe. A Virtual Rehab alapítója szerint erről szó sincs. „A projekt célja az oktatás és a rehabilitáció” – mondta a szakember, aki szerint a virtuális szabadság érzése komoly előnyökkel járhat a rabok reintegrációjának szempontjából.
 
A cég jelenleg amerikai, kanadai és európai büntetés-végrehajtási intézményekkel és szervezetekkel is tárgyal. Ha minden jól megy, március elsején megkezdődik a tesztüzem, az éles indulás pedig az idei év során, később várható.Címke:   Virtual Rehab videójáték reintegráció USA