151 öngyilkossági kísérlet 4 év alatt a magyar börtönökben

Szerző: Kiss Gábor Gergő / Délmagyar

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/151_ongyilkossagi_kiserlet_4_ev_alatt_a_magyar_bortonokben/2508748/

Dátum: 2017.02.26.
Öngyilkosságot általában azok a fogvatartottak kísérelnek meg a börtönökben, akiknek nem rendezett a kapcsolattartásuk, szabadulásuk után nem várja őket senki, vagy hosszabb tartamú ítélettel rendelkeznek.
 
Tudta?
 
Rendelet határozza meg, hogy a börtönben az elítélt mit tarthat magánál. Használhatnak elemes villanyborotvát, de az egyszer használatos eldobható borotva tartása sem tiltott. Varrókészlet is lehet náluk, de olló nem. Körömvágáshoz körömcsipeszt használhatnak. Evőeszköz – így kés – nem lehet velük a zárkában. Börtönbe kerülésük napján szakemberek vizsgálják az elítélteket, felmérik családi körülményeiket, öngyilkosságra való hajlamosságukat – ennek figyelembevételével sorolják be őket a különböző biztonsági kockázati csoportokba. A szakemberek figyelemmel kísérik kapcsolattartásuk rendszerességét és minőségét, ösztönzik őket a tanulásra, a börtön szabadidős tevékenységeiben való részvételre, amivel csökkentik az önkárosításhoz vezető tényezőket.
 
Saját borotvájával kísérelt meg öngyilkosságot elkövetni a most 31 éves Péntek László a múlt héten a szegedi Csillag börtönben. A kelebiai férfit – ahogy megírtuk – még 2013 nyarán ítélték jogerősen életfogytiglanra Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológus meggyilkolása miatt. Péntek László leghamarabb negyven év raboskodás után bocsátható először feltételesen szabadságra.

Manipulálják a környezetüket
 
A férfi a tényleges életfogytiglannal megegyező súlyosságú ítéletet kapott, hiszen a TÉSZ-esek ügyében is kötelező kegyelmi eljárás indul Magyarországon 40 év letöltése után. A magyar börtönökben az elmúlt négy évben 151 öngyilkossági kísérlet történt. A BvOP közlése szerint ezen cselekedetek mögött közvetlen öngyilkossági szándék húzódott.
 
Az intézeteken belüli önkárosítások hátterében ugyanis nem minden esetben áll feltétlenül valós meghalási szándék. Az elítéltek közül sokan feszültséglevezetésként vagdossák meg magukat, vagy tettükkel valamit el szeretnének érni, és így manipulálják környezetüket. Az ilyen kisebb súlyú önkárosításokról nincs pontos adat.
 
Halálos életfogytiglan
 
A legtöbb öngyilkosságot vagy kísérletet a hosszú időre rácsok mögé kerülő fogvatartottak hajtják végre. Tavaly év végén – ahogy megírtuk –, a Csillag börtönben lett öngyilkos a tényleges életfogytiglanra ítélt balástyai rémként elhíresült Szabó Zoltán és a gyálaréti családirtó Miklósi Viktor.

Beleöregszenek
 
A büntetés-végrehajtás legfőbb célja, hogy az elítéltek sikeresen vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. A szabadulásuk előtt néhány évvel egyre intenzívebben kezdik felkészíteni őket a szabad életre. – Akik viszont nagyon hosszú időt töltenek a rácsok mögött, azok szinte teljesen kilátástalan helyzetben vannak. A többségük idős ember lesz szabadulásakor – mondja Kovács Tímea.
 
A Magyar Helsinki Bizottság szegedi ügyvédje szerint a büntetés-végrehajtásnak a hosszúidős elítéltekkel már bekerülésüktől kezdve el kellene kezdeni a társadalomba való visszailleszkedés programját, amivel szabadulásukig meg tudnák őrizni emberi méltóságukat, így nem foglalkoznának az öngyilkosság gondolatával.

Címke:   öngyilkosság veszélyeztetettség biztonság