Az elvadult ember is visszatalálhat az értékes élethez

Szerző: Hanol Erzsébet, Fotó: Hanol Erzsébet / teol.hu

Link: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/az-elvadult-ember-is-visszatalalhat-az-ertekes-elethez-712327/

Dátum: 2017.03.05.
Dr. Kaszó Gyula börtönlelkész a lelkigondozói beszélgetéseken túl hetente tart Bibliaórákat a szekszárdi börtönben. A csoportfoglalkozásokon Tanner Vilmos gitárjátékával gondoskodik a zenei kíséretről. A legutóbbi foglalkozásba mi is betekintést nyertünk.
 
A foglalkozás helyszíne a kultúrterem, ahol néhány fogvatartott még pingpongozik, majd a lelkészt látva, szinte kérés nélkül leteszik az ütőket, összeszedik a labdákat és összecsukják az asztalt. Segítenek a terem visszarendezésében is, és pár perc alatt a falak mentén, U alakba rendezik az asztalokat, a székeket. Aztán lassanként megtelik a terem. Dr. Kaszó Gyula azt mondja, változó a létszám, amiben persze az is közrejátszik, hogy nagy a fluktuáció a megyei házban. A most résztvevő fogvatartottak zömében középkorú férfiak, de vannak köztük ránézésre meglettebb emberek is, miként egészen fiatalnak tűnő arcok is.
 
A lelkész mindenkit kézfogással üdvözöl, nevén szólít, és a fogvatartottak is mind kezet fognak egymással, sokan öleléssel is köszöntik egymást. Van, aki a legutóbbi könyvélményéről mesél a lelkésznek, más afelől érdeklődik Tanner Vilmosnál, hogy elhangzik-e a kedvenc dala, más pedig az ügyében hozott friss ítéletét osztja meg a többiekkel – mígnem a lelkész csendre inti a társaságot.
 
„Nincs más Isten”. Ez az elsőként elhangzó dal, amely pörgősebb ritmusával könnyen magával ragadja a társaságot. Dr. Kaszó Gyula úgy látja, a zene liturgiai keretet ad a foglalkozásnak, illetve gyülekezetté kovácsolja a közösséget. A hamvazószerdára eső foglalkozáson „egy tisztátalan lélektől megszállott emberről” szóló újszövetségi történetet olvas fel, amelyben Jézus meggyógyítja a megszállottat. A férfi a Krisztussal való találkozás hatására a helyes útra tért, hazament az övéihez és hirdetni kezdte, „milyen nagy dolgot tett vele az Úr”. Dr. Kaszó Gyula kérdései nyomán aztán a hallottakon gondolkodnak a fogvatartottak. Újra és újra átfutják a szöveget, amelyet nyomtatva is megkaptak, a lelkész pedig rávilágít azokra a pontokra, amelyek párhuzamba állíthatóak az elítéltek életével.
A cikk a hirdetés után folytatódik
 
Beszélnek arról, hogy a „megszállottat” megjelenése miatt lenézik, bizalmatlanok vele az emberek. – Ahogy gyakran egy börtönviselt embertől is félnek – mondja a lelkész. – Elég gyakran – fűzi rögtön hozzá az egyik fogvatartott. Szóba kerül az is, milyen a hazatérés, és miként lehet hirdetni a jót. – A történet arról is szól, hogy az elvadult ember is visszatalálhat az értékes és célokban gazdag élethez annak nyomán, hogy Jézus látja és megszólítja a segítségre szorulót – mondja dr. Kaszó Gyula. Arra is ráirányítja a fogvatartottak figyelmét, hogy Isten látja bennünk a segítségre szoruló embert.
 

Címke:   Szekszárd börtönlelkész hitélet reintegráció