Könnyebben szabadul az a fogvatartott, aki tudja, hogy hazavárják

Szerző: Hanol Erzsébet / teol.hu

Link: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/konnyebben-szabadul-az-a-fogvatartott-aki-tudja-hogy-hazavarjak-713023/#

Dátum: 2017.03.09.
Az elítélt és a hozzátartozói közötti kötődés megőrzését, erősítést szolgálja a Hazavárunk Alapítvány munkája, amely nemrégiben a szekszárdi börtönben tartott ajándékkészítő műhelyt a fogvatartottak számára.
 
Együttműködési megállapodást kötött egymással a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a budapesti székhelyű Hazavárunk Alapítvány. Pálvölgyi Hajnalka, a szervezet elnöke elmondta, hogy 2012-ben kezdték a működésüket, tavaly óta pedig bejegyzett szervezetként végzik a munkájukat. Célul tűzték ki, hogy segítsék, támogassák azokat a gyerekeket, akiknek az édesapjuk, vagy az édesanyjuk börtönbüntetését tölti, hiszen ők a társadalom leginkább kiszolgáltatottabb gyermekei közé tartoznak.
 
Úgy éri őket büntetés, hogy ők maguk semmilyen bűnt nem követtek el, és azzal szembesülnek, hogy az egyik szülő hosszabb-rövidebb időre eltűnik az életükből. Ráadásul ezek a csonka családok még kitettebbek az elszegényedésnek, a kirekesztődésnek. Az alapítvány célja továbbá, hogy az érintett gyerekekből olyan felnőttek váljanak, akik már nem vágynak, nem kényszerülnek kapcsolatba kerülni a bűnnel, a bűnözéssel.
 
A szekszárdi börtönben az apaküldi elnevezésű ajándékkészítő műhelyüket tartották nemrégiben. Ennek lényege, hogy a fogvatartottak az alapítvány munkatársainak segítségével kézműves ajándékokat készíthetnek otthon lévő hozzátartozóik számára. A foglalkozás általában valamilyen ünnephez kapcsolódik. Ezúttal a nőnap volt az apropó, de nem kizárólag erre az alkalomra készültek ajándékok. Az alapítvány munkatársai – szem előtt tartva a börtönök szigorú szabályait – úgy választják ki az alapanyagokat, hogy kisfiúnak, kislánynak, vagy éppen feleségnek, édesanyának is készülhessen valamilyen apróság. Többféle karkötő, mécsestartók, képeslapok kerültek ki a fogvatartottak kezei közül.
 
A kisebb ajándékokat levélben tudják eljuttatni szeretteiknek, a nagyobbakat pedig engedéllyel a beszélőn adhatják át. Az alapítvány munkatársainak tapasztalatai szerint sokan nemcsak a saját hozzátartozóikra gondolnak, hanem zárkatársaik szeretteinek is készítenek valamit, ha az nem tud részt venni az önkéntes foglalkozáson.
 
Soczó László bv. ezredes, a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy kézműves-foglalkozás eddig is volt az intézetben, ám ez új lehetőséget jelent, ami a Váci Fegyház és Börtönben már több mint egy éve működik.
 
A börtön boltjában is volt mód arra, hogy a fogvatartottak például csokoládét vegyenek, és azt küldjék haza, de a saját készítésű ajándékok személyesebb jellegűek. – Fontos a kötődés, a gondoskodás. Könnyebben szabadul az a fogvatartott, aki tudja, hogy hazavárják – tette hozzá a parancsnok.
 
Pálvölgyi Hajnalka arról is beszélt, hogy minden foglalkozás a szabadulást készíti elő. Az pedig össztársadalmi érdek, hogy a bűnelkövetők ne lépjenek ismét a bűn útjára – hangsúlyozta.
 

Címke:   Szekszárd Hazavárunk Alapítvány reintegráció