Köztünk ünnepelhetett három elítélt március 15-én

Szerző: Joó Zsuzsa / szoljon.hu

Link: http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/koztunk-unnepelhetett-harom-elitelt-marcius-15-en-714833/

Dátum: 2017.03.19.
Hagyományos ünnepi „emléktúrán” vett részt március 15-én három elítélt, akik körbejárták Szolnokon az 1848–49-es forradalom emlékhelyeit.
 
Nem először fordult elő, hogy néhány fogvatartott felölthette civil ruháját és sétált egyet Szolnokon. Az elítéltek egy „emléktúrán” vettek részt, meglátogatva azokat a helyeket, ahol megemlékezhettek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire. A három elítéltet egy reintegrációs tiszt és egy szociális segédelőadó kísérte.
 
– Természetesen civil ruhában, fehér ingben mentek ki ünnepelni, gyakorlatilag senki nem tudta, hogy kik állnak az ünneplők soraiban – mesélte Verebélyi Kálmán őrnagy, sajtószóvivő.
– A három elítéltet főleg azon fogvatartottak közül választottuk ki, akik egyébként is részt vesznek a város takarítási munkálataiban. Ők csakis kitűnő magaviseletűek lehetnek, akiknek az együttműködési hajlandóságuk is kiváló.
A kiválasztottak a csoportos kimaradás lehetőségét és az ünneplést egy remek lehetőségként élték meg, hogy – ha rövid időre is –, de élvezzék a szabad levegőt.
 
– Volt, aki évek óta nem látta a várost... A két és fél órás szabadság testnek-léleknek jólesett... – árulta el Verebélyi Kálmán, hozzátéve, az elmúlt időszakban nyitott a külvilág felé az intézet: nemcsak befelé lehet menni megismerkedni a börtön falain belül zajló élettel (diákoknak rendszeresen szerveznek találkozókat), hanem reintegrációs célzattal, szervezetten és csoportosan kifelé is mehetnek esetenként az elítéltek.
– Az emléktúrázók március 15-e előtt felkészültek a szabadságharc eseményeiből, így a helyszíneken felidézték a forradalom hőseit, részleteket olvastak fel korabeli írásokból, majd mindenhol egy szál virágot helyeztek el.
Bevett szokás, hogy a kimaradás legvégén közösen mennek át az elítéltek és kísérőik egy közeli cukrászdába süteményt, kávét elfogyasztani.
Egyébként a börtön falain belül is megemlékeztek az elítéltek a 48-as eseményekre.

Címke:   Szolnok kimaradás ünnep megemlékezés