Kómában a megvert rab

Szerző: Tóth Balázs / eszak.hu

Link: http://www.eszak.hu/szirena/2017/03/28/komaban-a-megvert-rab.eszak

Dátum: 2017.03.29.
Kómában van a februárban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Intézetében súlyosan bántalmazott fiú. A 17 éves miskolci fiatal a hírek szerint maradandó károsodást szenvedett és nem is biztos, hogy magához tér.
 
Ébresztésnél észlelték
 
„Február 22-én este tíz órakor történt az eset, a másnapi ébresztésnél vették észre, hogy Máté nem ébred. Nem értem, hogy a zárkatársai vagy az őrök miért nem vették észre, vagy a társak miért nem szóltak nekik” – mondta Máté édesanyja, Csilla. Fel­idézte, csak 23-án délután értesítették arról, hogy reggel a fiát beszállították a megyei kórházba. Életveszélyes állapotban vitték be, semmi élet nem volt benne, csak feküdt mozdulatlanul.
 
Mint mondta, fia most is kómában van, semmi jót nem mondanak az orvosok, abban bízik, hogy a Jóisten visszaadja neki a gyerekét. Nem tudják, hogy felébred-e, s ha igen, akkor is maradandó károsodása lesz.
 
Rossz időben, rossz helyen
 
Az anya elmondta, fia leütéses rablás miatt került az intézetbe, az esetnél hárman voltak ott, ő csak rossz időben, rossz helyen volt. Előtte soha nem tett ilyet.
 
„Február 16-án vitték be, utána nem is tarthattam vele a kapcsolatot, nem engedtek be hozzá. A bv-intézet nem mondott semmit az esetről. Úgy gondolom, ha megtalálták volna idejében, lehet, hogy nem esett volna kómába, így, hogy otthagyták, ez nagy szívfájdalom. Mátét várja haza az egész család – mondta Csilla.
 
Dr. Lichy József ügyvéd szerint igen kirívó eset ez büntetés-végrehajtási körülmények között. Ilyennek nem szabadna megtörténnie, ha a jogszabályok szerinti őrzési, felügyeleti, ellenőrzési rendszert maradéktalanul betartanák. Mulasztás, hogy egyáltalán ilyen súlyos bántalmazás, élet elleni cselekmény bekövetkezett a zárkában. Az is mulasztás, hogy az eset után nyolc órával hívtak mentőt.
 
„Ha kómában marad, felmerül a bv-intézet és bántalmazó büntetőjogi felelőssége, s jogszabály rendezi a fogvatartottak, közvetlen hozzátartozók kártérítési igény­érvényesítési lehetőségét. A fogvatartottak a szabadságuktól vannak megfosztva, de az élethez, testi épséghez, egészséghez való jogaik fennállnak a fogva tartási körülmények között. Biztosítani kell a személyiségi jogok érvényesülését, ez pedig súlyosan sérült” – fejtette ki az ügyvéd.
 
Szabadlábra helyezték
 
Mint mondta, az elkövetőt életveszélyt okozó testi sértéssel gyanúsították meg, az indíték ismeretlen, többet egyelőre nem tudnak a cselekmény történetéről. A 17 éves Máté – akit egyébként időközben szabadlábra helyeztek – rablási ügyben való bűnsegédlet miatt került a bv-intézetbe. A nyomozó szervek belátására van bízva, ha cselekvőképtelen állapotban marad, mi módon tudnak eljárni vele szemben.

Címke:   Miskolc erőszak bántalmazás bűncselekmény