Tettekkel a börtönviseltek visszailleszkedéséért

Szerző: hirado.hu

Link: http://www.hirado.hu/2017/03/28/elindult-a-fogvatartottak-visszailleszkedeset-celzo-projekt/

Dátum: 2017.03.28.
A Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közösen indította el a 3,5 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló, 2020 nyaráig tartó projektet a konvergencia régiókban. A büntetés-végrehajtási intézetekben megvalósuló program célja az elítéltek és az előzetesen fogvatartottak társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációjának erősítése, ezen keresztül az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentése.
 
A „Fogvatartottak reintegrációja” című projektben elsősorban azon fogvatartottak vehetnek részt, akik 5 éven belül szabadulnak, tehát a közeljövőben szembesülnek a visszailleszkedés nehézségeivel.
 
A program teljes ideje alatt ez a fogvatartottak közel ötödének, azaz 4000 főnek a bevonását jelenti, akik közül 1800 fogvatartott vehet részt kompetenciafejlesztő foglalkozásokon, 1000 fő pedig piacképes szakmát tanulhat. Emellett 1000 hozzátartozó számára is biztosítunk humánszolgáltatásokat, elősegítve munkaerőpiaci esélyeinek javítását és a szabadult családba történő visszafogadását – derül ki a hirado.hu-nak eljuttatott közleményből.
 
Mint írják, a projekt célkitűzései között szerepel, hogy a fogvatartottak támogatással már a szabadulásukat megelőzően felkészüljenek a munkaerőpiaci és társadalmi visszailleszkedésre.
 
Az intézetekben dolgozó 89 projektmunkatárs a fogvatartottakkal felméri azokat a szolgáltatási igényeket, amik szükségesek a szabadulás utáni sikeres beilleszkedéshez, ez az alapja az egyéni fejlesztési terveknek. Ennek köszönhetően a programban részt vevők a számukra szükséges, és a szabadulásra felkészüléshez hasznos szolgáltatásokat vehetnek igénybe.
 
A szabadulás utáni beilleszkedést segíti elő a családi kapcsolatok megerősítése és a gyermekbarát látogatóhelyiségek kialakítása is, valamint, hogy a helyi közösség számára nyújtott jóvátételi programokon keresztül a fogvatartottak felelősségvállalása és a közösségi értékek iránti elköteleződése is erősödik.
 
A „TEtt-Program” projekt közel 10 éve támogatja a fogvatartottak szabadulásra való felkészítését. A korábbi tapasztalatokra alapozva a jelenlegi projekt nagy hangsúlyt fektet a fogvatartottak aktív szerepvállalására, a személyre szabott fejlesztésekre, a fogvatartottak hozzátartozóinak bevonására, illetve a helyi közösségekkel, beleértve az elhelyezkedést segítő szervezetekkel való szorosabb együttműködésre. A program a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs tevékenységeivel szorosan együttműködve, azt kiegészítve valósul meg.
 
A Közép-Magyarország régióban költségvetési forrásból valósul meg a fogvatartottak szabadulás utáni beilleszkedését segítő reintegrációs program.
 
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Címke:   reintegráció TEtt-program EFOP projekt