Bántalmazás a kaposvári börtönben

Szerző: Kovács Gábor / sonline.hu

Link: http://www.sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/bantalmazas-a-kaposvari-bortonben-a-rabtars-torte-el-az-allkapcsat-716772/

Dátum: 2017.03.29.
Megkeresett bennünket egy a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben előzetes letartóztatásban lévő siófoki fiatalember édesanyja, aki elmondta, hogy fiát bántalmazás érte a börtönben. Egy másik rab megverte úgy, hogy eltört az állkapcsa.
 
Az anya azt a tájékoztatást kapta a börtönőröktől, hogy a fiát a zárkatársa verte meg, ám más fogvatartottak azt mondták az anyának, hogy nem a zárkatársa volt a tettes, hanem egy másik rab, akikre az őrök nem figyeltek eléggé.
 
Valóban történt hasonló eset, és gyakori-e a hasonló bántalmazás a börtönökben? Megelőzhető-e, mi ebben a börtönőrök feladata? – kérdeztük meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. A kommunikációs főosztályuk válaszában az áll: a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik zárkájában március 22-én egy oda akkor behelyezett fogvatartott minden előzmény nélkül többször, ököllel arcon ütötte zárkatársát, aki ennek következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.
 
Az idén öt feljelentés született Somogyban
 
A bv. intézet a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette: soron kívül intézkedett a sértett egészségügyi ellátásról, kórházba szállításáról. Továbbá az elkövető fogvatartottal szemben az intézet parancsnoka kezdeményezte a fegyelmi eljárást, valamint testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt megtette a büntetőfeljelentést.
A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet ebben az évben eddig öt esetben tett feljelentést olyan ügyekben, melyekben felmerült a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett bűncselekményének gyanúja.
 
Ügyelnek a fogvatartottakra
 
A börtönökben is előfordulhatnak atrocitások. Az alapvető szakmai feladatok ellátása mellett a büntetés-végrehajtás kiemelt figyelmet fordít a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett cselekményeivel összefüggő megelőző-feltáró jellegű tevékenységre. A börtönökben rendszeresen foglalkozik reintegrácós tiszt, pszichológus és lelkész is a fogvatartottakkal. Az ő munkájuk nagy szerepet játszik a megelőzésben. Mindezeken felül a bv-intézetekben agresszió- és konfliktuskezelést segítő, valamint személyiségfejlesztő tréningeket is biztosítanak a fogvatartottak számára, ezzel is hozzájárulva a fegyelemsértések elkerüléséhez.
 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dolgozó elítéltek között jóval kevesebb az erőszakos cselekmény, ezért a büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb célja, hogy növekedjen a munkát végzők száma. A bűncselekmények megelőzésének további eszköze, hogy olyan zárkaközösséget alakítsanak ki, ahol a lehetséges elkövetőket és sértetteket előre felmérik, és ennek megfelelő differenciált elhelyezést alkalmaznak, valamint rendszeresen felhívják a fogvatartottak figyelmét arra, hogy ha erőszakos, agresszív megnyilvánulást, cselekményt tapasztalnak, azt jelezzék az őröknek. Az ilyen jellegű cselekmények következményeiről rendszeresen kapnak tájékoztatást a fogvatartottak. Amennyiben az egymás sérelmére elkövetett bántalmazásáról a személyi állomány tagjai tudomást szereznek, arról azonnal jelentést tesznek elöljáróiknak, majd meghatározott protokoll alapján jár el az intézet. A tudomásunkra jutott, feltárt eseteket minden esetben fegyelmi-, illetve – ha a körülmények és a tények azt indokolják – büntetőeljárások követik.

Címke:   bántalmazás erőszak elkülönítés Kaposvár