Élő könyvtár, ahol a könyvek beszélnek

Szerző: Takáts D. Ágnes / Nyugati Jelen

Link: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/elo_konyvtar_ahol_a_konyvek_beszelnek.php

Dátum: 2017.03.31.
Folytatódik az Aradi Börtön, az Aradi Önkéntesek Vára (Cetatea Voluntarilor) Egyesület és az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház közös, tavaly nyáron indult projektje, az Élő könyvtár.
 
Ez egy olyan projekt, melynek célja felhívni a figyelmet a másság elfogadására, ugyanis sokszor az emberek különbözősége címkézéshez vezet, előítéleteket szül. Az Élő könyvtár idei kiadásának a témája az esélyegyenlőség. Az eseményre április 3-án kerül sor 9 órától a nagyszínház előcsarnokában.
 
Az Élő Könyvtárban a könyvek emberek, az olvasás egy rövid, 30–60 perces beszélgetés. Ezek a „könyvek” olyan csoportok tagjai közül kerülnek ki, melyekkel szemben negatív előítéletek élnek a társadalom széles rétegeiben, és amelyek ennek következtében könnyen válnak diszkrimináció áldozatává (pl.: romák, menekültek, zsidók, melegek, leszbikusok, transzneműek, hajléktalanok, fogyatékkal élők stb.). Az „olvasás” során az „olvasók” – akik azelőtt talán soha nem találkoztak az adott csoporthoz tartozó személlyel – békés, biztonságos körülmények között beszélgetnek a „könyvekkel”, és a személyes találkozásnak köszönhetően jobban megismerik a szóban forgó kisebbség életét, problémáit, örömeit.
 
A projektnek van egy jelmondata is: „Ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján!”, ami valójában azokat a sztereotípiákat, előítéleteket igyekszik árnyalni, melyek általában a börtönéletet, a börtönben dolgozó személyzetet, illetve az elítélteket övezik. A kezdeményezés célja elősegíteni a kommunikálást a börtön falain kívül, illetve belül lévő emberek között, serkenteni a toleranciát, illetve ösztönözni az elítélteket a szocializálásra, a közösségi életben való részvételre.
 
Az Élő Könyvtárban egyetlen szabály létezik: a könyv és a beszélgetőpartnere egyaránt tartsák tiszteletben a másik véleményét, származását, ízlését. Mindkettejüknek joga van bármit kérdezni, és joguk van a kérdésre válaszolni, vagy passzolni a válaszadást. A lényeg, hogy a „könyv” és „olvasója” is testileg és lelkileg is sértetlenül kerüljenek ki a beszélgetésből.

Címke:   élő könyvtár előítélet beszélgetés Románia Arad