Nagycsütörtökön Ferenc pápa börtönben végzi a lábmosás szertartását

Szerző: Sv, Fotó: ANSA / Vatikáni Rádió

Link: http://hu.radiovaticana.va/news/2017/04/07/nagycs%C3%BCt%C3%B6rt%C3%B6k%C3%B6n_ferenc_p%C3%A1pa_b%C3%B6rt%C3%B6nben_v%C3%A9gzi_a_l%C3%A1bmos%C3%A1s_szertart%C3%A1s%C3%A1t/1304272

Dátum: 2017.04.07.
Ferenc pápa ismét megerősíti közelségét a börtön világához. Április 6-án, csütörtökön a Szentszék bejelentette, hogy a Húsvéti Triduum, a szent három nap kezdetén, április 13-án Nagycsütörtökön Ferenc pápa a palianói fegyházba látogat és ott mutatja be a Coena Domini szentmisét, amely során elvégzi a lábmosás szertartását. Megmossa néhány elítélt lábát. A pápalátogatásról nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Luigi Paoletti atya, börtönlelkész.

Az elítéltek már évek óta kérték, hogy a pápa látogassa meg őket
 
„Nagy meglepetés, még mindig meg vagyok hatva” – mondta. Az elítéltek már évek óta kérték tőle, hogy a pápa látogassa meg őket. Számtalan levelet küldtek már és nagy örömmel várják. A találkozó rendkívülinek ígérkezik, mert a rabok nagyon szeretik Ferenc pápát és a vigasz szavait várják tőle a maguk és családtagjaik számára.
 
Összesen a rabok 60-70-en vannak
 
A börtönről szólva Paoletti atya tájékoztatott, hogy az intézményben van egy elkülönített részleg a TBC betegek számára, ahol a többség külföldi, de vannak olaszok is, akik elkapták ezt a betegséget, mert nagyon hátrányos körülmények között élnek, tehát sok nehézséggel küzdő személyről van szó. Ezen túl van egy több mint 50 főből álló csoport, akik nagyon hosszú büntetést töltenek le. A női részlegen jelenleg négy elítélt van. Összesen a rabok 60-70-en vannak, de jelenlétük gyakran változik, cserélődik. Nagyjából 50 férfi, 10-15 beteg és 5-7 nő van általában az intézményben.
 
Az elítéltek nagyon közel érzik magukhoz Ferenc pápát
 
Az elítéltek nagyon közel érzik magukhoz Ferenc pápát, aki nagyon vonzó a szenvedőkkel való együttérzése miatt illetve azok iránt, akik vétkeztek, elestek és akiknek van bátorsága újra felállni. A rabok nagy többsége elindult egy lassú, hosszú és nehéz úton, de  igényük van az irgalom, a szeretet, a figyelem, a befogadás érzésére, arra, hogy valaki igazán és emberi módon érdeklődjön helyzetük felől. Ez reményt ad nekik – hangsúlyozta Luigi Paoletti atya, a palianói fegyintézet börtönlelkésze.

Címke:   húsvét pápa szertartás lábmosás Olaszország