Hibáztam, bűnhődtem, jó „iskola” volt

Szerző: Hegyi Erika, Fotó: Ádám János / Borsod Online

Link: http://www.boon.hu/hibaztam-bunhodtem-jo-iskola-volt/3439024

Dátum: 2017.04.08.
Dánielnek a börtönben változott meg az értékrendje. Már a család, a szabadság és a zene a legfontosabb számára.
 
Szurasenkó Dániel ma már tudja, hogy a pénz az élet fontos dolgai között csak valahol leghátul szerepel. Az első a család, az emberi kapcsolatok és a szabadság. Két év és 8 hónap. Ennyit töltött a B.-A.-Z. Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben gazdasági bűncselekményért. Januárban szabadult, de azóta már 5 együttest alapított. Igyekszik a múltat maga mögött hagyni, illetve csak annak tanulságaira emlékezni.

Nem volt egyszerű
 
– Az ember, amikor bekerül egy ilyen intézménybe, van ideje gondolkodni, és van ideje átgondolni, mit csinált rosszul, mi az, amin változtatnia kell. A közel 3 év alatt sokszor átgondoltam én is, hogy mit követtem el magammal és másokkal szemben. Persze nem voltak egyszerűek a börtönben töltött évek. Az embernek folyamatosan alkalmazkodnia kellett a szabályokhoz, a különböző kényszerítő intézkedésekhez és a többi fogvatartotthoz. Előzetes letartóztatásban például, amennyiben valaki nem dolgozik, a nap 23 óráját zárkában tölti, egy óra sétalehetősége van. Nekem annyiból szerencsém volt, hogy könyvtárosként dolgoztam, így az intézeten belül szabad mozgásom volt, ami azért megkönnyítette a bent létet. Azt viszont rendkívül nehéz volt elviselni, hogy kéthetente egyszer találkozhattam a hozzátartozóimmal, és naponta csak 10 percet lehetett telefonálni. Tudom, hogy ezek a szabályok teljesen jogosak, és el kell fogadni őket, de azért rendkívül kemény dolog volt felfogni, hogy ilyen helyzetbe kerültem. Segített, hogy jó kapcsolatban voltam a börtönlelkésszel, akihez gyakran jártam lelki gondozásra. Ezek a beszélgetések átlendítettek a nehezebb időszakokon, mert bizony ilyenek is voltak – gondol vissza Dániel az elmúlt évekre. Azzal folytatja, hogy természetesen a családja nem örült annak, hogy börtönbe került, de mindvégig mellette álltak, támogatták, ami neki újabb lelki támaszt jelentett.
Értékek
 
– Látogattak, csomagot küldtek, telefonáltak és leveleztünk egymással, tehát szinte napi kapcsolatban voltam mindenkivel. És amióta kijöttem, azóta is teljes vállszélességgel állnak mellettem, segítenek, ami nagyon megkönnyíti az újrakezdést – mondja hálásan Dániel. Aztán gondolatai még visszakalandoznak a nehéz évekhez.
 
– Az biztos, hogy az ember ott bent megtanulja, mi is az a szabadság. Normális körülmények között teljesen természetesnek vesszük, hogy kimegyünk az utcára, felülünk a buszra vagy elmegyünk kocsival valahová. Találkozunk a barátainkkal, megiszunk egy kávét vagy egyszerűen csak hazamegyünk munka után. A börtönben tanultam meg igazán, hogy mindez óriási érték. És az is, hogy az ember kint általában azokkal találkozik, akikkel szeret együtt lenni. A börtönben viszont meg kell tanulni az alkalmazkodást és az alázatot, elviselni azokat az embereket, akikkel nem feltétlenül szeretne együtt lenni. A börtönévek óta sokkal jobban értékelem a családot és az emberi kapcsolatokat – vallja őszintén Dániel.
 
Megígértük neki, hogy nem kérdezünk tőle túl sokat a múltról, de azt azért még elárulja: a pénz vitte bűnbe.
 
– A börtön előtt a pénz volt a legfontosabb az életemben. Egyszerűen imádtam. Nagyvilági életet éltem, szórtam a pénzt mindenre, gyakorlatilag ez volt az életem lényege. Persze jó, ha van pénze az embernek, de most már tudom, hogy nem minden áron.
 
Dánielről tudni kell, hogy bűncselekménye előtt komolyzenei koncertek szervezője és fellépője volt. Azt tervezte, hogy a Lipcsei Zeneakadémián tanul tovább blockflöte (furulya) szakon. Ezt a lehetőséget sajnos elmulasztotta, de reménykedik, hogy az élet ad még neki erre esélyt.
 
– A múltat megváltoztatni nem tudom, senki sem tudja, el kell fogadnom ezt a helyzetet – jegyzi meg.

Címke:   visszailleszkedés reintegráció riport Miskolc