Drónvédelmi rendszert vett két svájci börtön

Szerző: Sg.hu

Link: https://sg.hu/cikkek/it-tech/124778/dronvedelmi-rendszert-vett-ket-svajci-borton

Dátum: 2017.04.16.
A Rheinmetall AG két fontos megbízást is kapott svájci polgári létesítmények pilóta nélküli légi járművekkel szembeni védelmére. A düsseldorfi székhelyű technológiai vállalkozás szállítja a lenzburgi büntetés-végrehajtási intézet és a bostadeli kantonok közötti börtön új drónfelderítő berendezését.
 
A Radshield rendszer éjjel és nappal videokamerákkal, infraszenzorokkal és radarral pásztázza a büntetés-végrehajtási intézetek légterét, s minden repülő tárgyat felderít, függetlenül attól, hogy éppen drónokról, modellrepülőgépekről vagy ballonokról van szó.
 
A berendezéseket hamarosan üzembe helyezik és így megakadályozhatják a tiltott eszközök, elsősorban a fegyverek, drogok, szerszámok és mobiltelefonok becsempészését a börtönökbe. A Radshield képes kiszűrni azokat a néhány centiméter átmérőjű tárgyakat is, amelyeket a hozzátartozók vagy a segítők átdobnak a börtönök kerítésein.
 
Az elmúlt években világszerte nőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor a pilóta nélküli légi járművek tiltott tárgyakat szállítottak. Svájcban is számos kísérletet regisztráltak. Az elektronikus zavarómechanizmusok alkalmazása, vagyis az aktív zavarás a dróntechnológia fejlődése miatt nem jelent megfelelő védelmet, ráadásul ez a módszer hatástalan a tiltott tárgyak kerítésen való átdobása ellen.
 
A Radshield azonnal riasztja a biztonsági személyzetet, ha egy idegen tárgy berepül az ellenőrzött területre, így azonnal lehetővé válik a védelmi mechanizmusok elindítása. Amennyiben ez megtörténik, lehetőség nyílik az adott börtönrész lezárására vagy átkutatására, valamint - ha szükséges - akár evakuálásokra.
 
Az Amerikai Egyesült Államokban 2014-ben már több hasonló eset volt. Dél-Karolinában az egyik helyi szigorított börtön közelében kényszerleszállást hajtott végre egy robotrepülőgép, amely marihuánát, mobiltelefonokat és dohányt szállított volna a raboknak. Korábban két hasonló esetre is sor került. 2015-ben Németországban szintén megjelent a drónos börtöncsempészet.
 

Címke:   drón tiltott tárgy csempészet védekezés Svájc