Drónokkal csempésznek drogot és mobilt a börtönökbe

Szerző: Origo

Link: http://www.origo.hu/nagyvilag/20170417-dronokkal-csempesznek-drogot-es-mobilt-a-brit-bortonokbe-video.html

Dátum: 2017.04.17.
Egyre több fejtörést okoz a brit börtönszolgálatoknak és a rendőrségnek a drónos csempészet. Egyre többször juttatnak ugyanis be a börtönbe a raboknak drogot, mobiltelefont, sőt fegyvert is kívülről, távirányítású repülőeszközökkel, főleg éjszaka.
 
Külön rendőrségi csoportot hozna létre az angol rendőrség és a büntetésvégrehajtási szervek a drónos csempészet ellen. Egyre többször fordul elő, hogy drónokkal próbálnak meg bejuttatni drogot vagy mobiltelefont, esetleg még kisebb fegyvreket is angliai vagy Wales-i börtönökbe. 

Millió fontos PR-trükk?
 
A probléma az, hogy hiába fülelik is le a drónt, a csempészt magát nem könnyű megtalálni és elkapni. Ráadásul különösebb képzettség sem kell egy drón irányításához, mert nagyon könnyű irányítani ezeket a szerkezeteket.
 
„A drónok jelentette veszély világos, de elkötelezett munkatársakkal meg lehet állítani azokat, akik ilyen bűncselekményeket követnek el az ország egész területén. Az üzenem nekik, megtaláljuk, és el fogjuk kapni őket” – jelentette ki Sam Gyimah, a börtönök állapotáért felelős miniszter. 
 
A felállatandó drónellenes rendőri egység létszámáról részleteket nem közöltek a brit hatóságok, de biztonsági szakértők becslése szerint 3 millió font (1,1 milliárd forint) kellene hozzá legalább.
 
A korrupció nagyobb probléma
 
Ráadásul egyesek szerint az egész csak kommunikációs trükk, hogy elterelje a figyelmet arról: a börtönökbe valójában azért virágzik a csempészet, mert jelentős a korrupció a börtönőrök között. Ez a véleménye a büntetésvégrehajtás antikorrupciós egységének korábbi vezetőjének. 
 
John Podmore kifejtette: „múlt évben 33 drónos incidens volt a börtönöknél, miközben évente 10 ezer számra találnak illegális mobilokat raboknál.”
 
Ugyanakkor a börtönőrök egyesületének vezetője, Mike Rolfe azt állítja, hogy a rabok egyre többször számolnak be arról, hogy esténként drónokat látnak csomagokkal átrepülni a börtönfalakon. Azt ő is hozzátette: ennél még mindig sokkal nagyobb probléma az a kaotikus helyzet a börtönökben, aminek következtében mobil, drog, de még fegyver is viszonylag könnyen bejuttatható.

Három közelmúltbeli drónfogás, egyre szigorodó ítéletek:
 
- 4 év 8 hónap börtönt kapott decemberben egy 21 éves férfi, aki drónnal próbált mobilt és drogot becsempészni a menchesteri börtönbe.
- 3 év 4 hónap börtönt kapott az ay 23 éves férfi, akit októberben egy warringtoni börtön közelében kaptak el a rendőrök, táskájában egy drónnal és drogokkal.
- 14 hónapra ítélték azt a 37 éves elkövetőt, aki tavaly júliusban három különböző városi börtönbe is megpróbált drogot csempészni drónnal.

Címke:   drón csempészet védekezés Nagy-Britannia