Tíz évet ült, és most mindent elmond a sittes súlyemelésről

Szerző: Daniel Genis, Orosz Péter / cink.hu

Link: http://cink.hu/tiz-evet-ult-es-most-mindent-elmond-a-sittes-sulyemele-1579050666

Dátum: 2014.05.20.
Az amerikai börtön súlyemelő-kultúrája ócska nyersvas és rozsda, semmihez nem hasonlít, ami odakint van. A férfiak felhagynak a rejszolással, hogy többet tudjanak kinyomni a padon, és olcsó halkonzervvel tömik a fejüket, a zavaros lét is lehúzzák a címkén feltüntetett 72,5 gramm fehérje mellé. Férfias, agresszív világ ez, saját szabályokkal és szokásokkal. Tíz évig benne éltem.

Soha nem lehet elfelejteni az első pillanatot, amikor az ember kimegy egy szigorúan ellenőrzött börtön udvarára. Flamand festmények jutottak róla eszembe, ahol a bűnösök a pokolban szenvedtek. Sokkal inkább kínzásra vagy valami melegpornó kezdő képkockáira emlékeztetett, mint testedzésre, ahogy ezernyi izzadó, félmeztelen férfi rozsdás vasak és házilag barkácsolt súlyzók felett nyögött és átkozódott.

De testedzés ez, és az amerikai börtönnek a súlyemelés gyakorlatilag vallása. Ahhoz képest, hogy mennyire korlátozottan lehet felszereléshez és táplálékkiegészítőkhöz jutni, a rabok bámulatos technikákat fejlesztettek ki, hogy kigyúrják magukat. Vagy hogy túlgyúrják magukat. Alex Tepperman tudományos dolgozatából derül ki, hogy a kilencvenes években néhány állam betiltotta a súlyemelést; Wisconsin, Mississippi, Észak- és Dél-Karolina, Florida és még Kalifornia börtöneiből is eltüntették az évek óta az udvarokon álló edzőgépeket. Egyedül Georgia állam börtönei 150 tonna vastól szabadultak meg.

A szigorú büntetés-végrehajtást szorgalmazó jobboldali törvényhozások is hozzájárultak ehhez a tendenciához, de olyan filmek is, mint A rettegés foka 1991-ből, amiben Robert De Niro kigyúrt állatként jön ki a börtönből. A börtönbeli testedzés kultúrája későbbi filmekben is megjelenik, például az Amerikai história X-ben, holott az igazi kaliforniai börtönökben nincsenek gépek, csak tolódzkodó- és húzódzkodóállványok.

Címke:   szabadidő reintegráció külföld USA