Mikor kezdik építeni a hevesi börtönt?

Szerző: Szomszéd Eszter / heol.hu

Link: http://www.heol.hu/heves/kozelet/mikor-kezdik-epiteni-a-hevesi-bortont-721555/

Dátum: 2017.04.21.
Mikor kezdődhet el végre a munka a Hevesen épülő, új börtönben? A heol utánajárt, hogy áll a beruházás és a toborzás.
 
Az év elején még arról szóltak a hírek, hogy tavasszal elkezdhetik új fegyintézetek építését Ózdon, Kemecsén, Csengeren, Komlón, Békésen, Hevesen, Kunmadarason és Komádiban. A közbeszerzési eljárásban résztvevőknek február elsejéig kellett megtenniük az ajánlataikat, a nyerteseknek pedig a kivitelezésre – a tervezéssel együtt – 380 nap áll a rendelkezésükre, derült ki januárban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatásából. A beruházásokat a kormány augusztus végén nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűeknek nyilvánította.
 
Mivel már igencsak benne vagyunk a tavaszban, de Hevesen, az Arany János út végén, a Viczán-tó melletti 5,5 hektáros területen még nem sok mindent látni az építkezésből, érdeklődtünk a BVOP-tól, hogyan is áll a kivitelezés, ugyanis az önkormányzat az általa vállalt, jogi és adminisztratív akadályokat elhárította, módosította a helyi építkezési szabályzatot, valamint a szükséges közművesítést is elvégezte már.
A BVOP kommunikációs főosztálya arról tájékoztatott: a közbeszerzési eljárás folyamatban van, az újonnan építendő bv-intézetek fogvatartottakkal történő betelepítése csak a műszaki átadás-átvételt követően, a használatbavételi engedély kiállítása után történhet meg.
Sveiczer Sándor hevesi polgármestertől úgy tudjuk: a közbeszerzési eljárás eredményes lezárása egyben szerződéskötést is jelent, azután lehet átadni a vállalkozónak az építési területet. A projekt tervezett költsége több mint 5 milliárd forint.
 
A tervek szerint az új börtönöket 2018 májusában-júniusában adják át. Az intézetek számával együtt a személyi állomány is bővül. A BVOP tájékoztatása szerint az új, hevesi, 500 férőhelyes bv-intézetbe a személyi állomány – mintegy 300 fő – felvétele a tervezett ütemezés szerint alakul. A jelentkezők alkalmassági vizsgálata folyamatosan zajlik.
Hevesre eddig összesen 676-an adtak be önéletrajzot, ebből 512 középfokú,164 felsőfokú végzettséggel rendelkező személy. A nemek szerinti megoszlás közel fele-fele arányú, 339 férfi és 337 nő jelentkezett. 
 
– Kiemelt figyelem és érdeklődés kíséri Hevesen, már a pályázat elnyerése óta azt a nemzetgazdasági szempontból is kiemelt nagyberuházást, mely kedvező hatásaival jelentősen befolyásolja a térség infrastruktúráját és foglalkoztatási helyzetét – nyilatkozta Sveiczer Sándor polgármester.
– A városban örülnek a majd' 300 új munkahelynek, továbbá a lakosság biztonságérzetének növelése szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír a beruházás. A város szakközépiskolájában hosszú évek óta rendvédelmi képzés is folyik, amelyre négy évfolyamon majd' száz tanuló jár. A börtön megépülésével új lehetőségek adódnak az itt végzettek számára – részletezte a város vezetője, aki hozzátette: az építkezésből iparűzési adóbevételt is remélnek.
– Terveink között szerepel, hogy a későbbi nyertes generálkivitelezővel összehozzuk a hevesi és a járási vállalkozókat egy kötetlen beszélgetésre, hátha be tudnak kapcsolódni a kivitelezés részmunkáiba. Hosszútávon, 500 rabbal számolva, a napi ellátmány is tetemes összegbe kerül majd, amit helyben szereznek be, tehát a helyi termelőknek, kereskedőknek ugyancsak extra bevételt jelenthet – mondta.
 
A további tervekről megtudtuk: mivel a kiszolgáló személyzet 60-70 százaléka lesz hevesi vagy a környező településen élő, az oda vezényelt embereknek lakásra, szállásra lesz szüksége, ami jelentősen beindíthatja a hevesi lakáspiacot is.
 – A tapasztalatok azt mutatják, hogy azokon a településeken, ahol bv-intézet működik, ott javulnak a kriminalisztikai mutatók, így azt reméljük, Hevesen is csökken a bűnözés, a bűnözési hajlandóság és a börtön jelenlétének visszatartó, preventív hatása lesz – vélekedett Sveiczer Sándor.
 
Kiemelt juttatás
 
Mint azt a BVOP közölte: a hivatásos állomány számára a börtön stabil, kiszámítható, hosszú távra tervezhető munkahelyet teremt, melyhez képzési és előmeneteli lehetőségek társulnak. A büntetés-végrehajtásban dolgozók kiemelt juttatásokra számíthatnak. A kezdő fizetés tiszthelyettesek esetén minimum havi 228 ezer forint, amit évi 200 ezer forint cafeteria egészít ki. Emellett ruházati és lakhatási költségtérítés, mobilflotta-használat, kedvezményes üdülési lehetőség és adott esetben szociális támogatás is jár.

Címke:   börtönépítés közbeszerzés toborzás Heves