Börtönreformmal a terrorizmus ellen

Szerző: KF / ripost

Link: https://ripost.hu/cikk-radikalizmus-borton-terrorizmus-agymosas

Dátum: 2017.04.24.
Az Egyesült Királyságban már régóta problémát jelent, hogy a börtönökből sokkal több szélsőséges iszlamista kerül ki, mint amennyit eredetileg bevittek.
 
Egy új tervezettel azonban megállítják a rácsok mögött járványként terjedő radikalizmust: elkülönítik az eleve szélsőséges rabokat.
 
Pár hét múlva már három börtönön belül nyílik „elkülönítő”: 28 radikális eszméket valló rab külön cellákat kap, és nem érintkezhetnek az „átlagos” fogvatartottakkal. Sam Gyimah börtönminiszter szerint a szélsőségesség terjedését meg kell állítani, lehetőleg még a forrásnál el kell fojtani, ezért logikus, ha a veszélyes elemeket elkülönítik.
 
Több börtönigazgató szerint is már eddig is szeparálódtak az intézményeken belül a muszlim és a nem-muszlim rabok, előbbi csoportban pedig folyamatosan terjedt a szélsőséges iszlamizmus. Ezzel a lépéssel azonban tényleg csökkenteni lehet a börtönön belüli radikalizálódás mértékét, hiszen a szószólók nélkül nem hatásos az agymosás sem.
 
Az utóbbi idők terrortámadásaiban vagy a merényletek tervezésében rendszeresen részt vettek olyan emberek is, akik a börtönökben radikalizálódtak – például Khalid Masood, a londoni terrorista, aki négy embert gázolt halálra a Westminster-hídon, majd egy rendőrt halálra késelt.

Címke:   radikalizmus iszlám elkülönítés reform Anglia