Önként újítják a templomot a veszprémi fogvatartottak

Szerző: Leitner Vera, Fotó: Pesthy Márton / veol.hu / Videó: Veszprém TV

Link: https://veol.hu/hirek/onkent-ujitjak-a-templomot-a-veszpremi-fogvatartottak-1832224

Dátum: 2017.04.26.
A szabadulást követő visszailleszkedést nagyban segíti, ha látja a környezet, hogy olyan emberekről van szó, akik megbánták tettüket, szeretnének a társadalom hasznos tagjává válni, s ennek érdekében mindent megtesznek – mondta el Gyarmati Margit, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet osztályvezetője a kádártai református templom területén végzett jóvátételi munka kapcsán.
 
A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet négy fogvatartottja újítja fel a kádártai református templom lábazatát jóvátételi munka keretében, melyről Gyarmati Margit bv. alezredes elmondta, több szempontból is hasznos.
 
– A fogvatartott szempontjából fontos, hogy a nevelési folyamat során eljussanak arra a szintre saját bűncselekményük kapcsán, hogy felismerik  felelősségüket, megbánják tettüket és eljutnak oda, hogy szeretnék ezt jóvá tenni, legalább jelképesen, a társadalom felé.
 
A másik oldalról nagyon fontos a fogvatartott megjelenése a környezetben, hiszen ez segíti a későbbi visszailleszkedést – mondta el a büntetés-végrehajtási intézet osztályvezetője, s hozzátette, a jóvátételi munka rendszeres programja az intézetnek.
 
2016-ban hatvankét fogvatartott százkilencven órában, idén huszonketten eddig negyvenhét órában teljesítettek társadalmi haszonnal járó feladatot. A templom felújítási munkálataiban jelenleg egy végzett kőműves és három, építőipari gyakorlattal rendelkező fogvatartott vesz részt.
 
– Az akció a lelkész úr felkérésére indult, s mi a terepbejárás kapcsán úgy gondoltuk, hogy a templom lábazatának felújításában tudunk segíteni. Az itt dolgozó négy fogvatartott önként szeretett volna részt venni a munkában – tette hozzá az osztályvezető.
 
– Korábban is hallottunk róla, hogy Veszprémben és környékén is hasonló, nagyon pozitív kezdeményezések indultak el, szerettünk volna a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából élni ezzel a lehetőséggel, hogy az ünneplésre arra méltó környezetben kerüljön sor.
 
Ugyanakkor szeretnénk biztosítani ezeknek az embereknek a lehetőséget, hogy érezzék a hasznosságot, s érezzék saját fontosságukat – mondta el a felújítás alatt álló templom lelkésze, Wessetzky Szabolcs.
 

Címke:   Veszprém jóvátételi munka egyház felújítás