Panaszkodik a börtönre Köpcös, a drogbáró

Szerző: New York Times, Fotó: Karsten Moran / Aradi Péter / reset.hu

Link: http://reset.hu/2017/05/01/panaszkodik-a-bortonre-kopcos-a-drogbaro-unja-mar-az-orrszarvus-dokumentumfilmet/

Dátum: 2017.05.01.
Azt meg kell hagyni, hogy elég viccesek a kifogásai. Mindenesetre máris az amerikai börtönreformok sürgetésének egyik kulcsfigurája.
 
A világ egyik legismertebb és legveszélyesebb bűnözője, Joaquín Guzmán – becenevén a Köpcös – jelenleg a világ talán legjobban őrzött börtönében van Manhattanben, és rendesen meggyűlik a baja az élettel. A New York Times cikke szerint nincs túlzottan megelégedve a körülményekkel. A Köpcösnek, aki már kétszer is megszökött a legjobban ellenőrzött mexikói börtönből, napi 23 órát kell a cellájában töltenie, sem a családja, sem újságírók nem látogathatják, csak az ügyvédei, ők viszont bőven kihasználják az időt, ugyanis átlagosan heti 21 órát töltenek a drogbáróval.
 
Guzmánnak most többek között az a baja, hogy kaparja a torkát a csapvíz, úgyhogy palackozottat kért, de abból mindössze csak hat kicsi palackkal kap kéthetente, és hogy a rekreációs szobában nem tud egyszerre tévét nézni, valamint szobabiciklizni, mert olyan faramuci módon dugták el a tévét, hogy nem látja a bicikliről. Így választania kell, hogy vagy edz, vagy tévét néz. Ráadásul az utóbbiban sincs túl sok köszönet, mert nem válthat csatornát, úgyhogy rendszeresen belefut egy orrszarvúkról szóló dokumentumfilmbe, amit már rettenetesen un.
 
A Köpcös nem először panaszkodik a sanyarú körülmények miatt. A Sinaloa drogkartell egykori, vagy hát jelenlegi vezetője néhány hónapja már nehezményezte, hogy amikor a futópadon izzad, vagy a szobabiciklin teker, akkor is több fegyveres őr vigyáz rá, valamint, hogy nem tud rendesen aludni, mert a cellájában lévő állandó lámpafény kiégeti a szemét.
 
Akkor a legnagyobb probléma az volt, hogy szerinte állandóan állítgatják a légkondiját, amitől időnként majd megfagy.
 
Az ügyvédjei már akkor kérvényt nyújtottak be, amivel azt szeretnék elérni, hogy Guzmánt helyezzék át a börtön másik szárnyába, ahol a nála kisebb gazemberek vannak.
 
Guzmán – akit kábítószer-kereskedelemmel, pénzmosással, gyilkosságokkal és emberrablásokkal vádolnak – korábban kézzel-lábbal tiltakozott, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. Aztán fordult a kocka, és ő maga kérte a kiadatását. A mexikói börtönben nem rajongott többek között azért, hogy az őrök időnként teljesen meglepetésszerűen rajtaütöttek és fölrázták a legédesebb álmaiból. Most úgy tűnik, a mesterterv egyik része annyira nem vált be.
 
Guzmán legújabban már azt szeretné, ha az Amnesty International vizsgálná a fogva tartásának a körülményeit.
 
A mesterterv másik fele viszont – hogy valamiféle alkut kössön az amerikai ügyészséggel – úgy tűnik, sínen van.
 
Annyit azért kétségtelenül meg kell adni a Köpcösnek, hogy a manhattani börtönt tényleg a világ egyik legkeményebb helyének tartják. Egy, a New York Times által meg nem nevezett gengszter, aki éveket töltött ott, egyszerűen csak kínzókamrának titulálta, egy másik rab pedig az Egyesült Államok egyetlen supermax besorolású, vagy kategóriájú, azaz nagyon-nagyon-nagyon szigorú és biztonságos börtönét, a coloradói börtönt egy ötcsillagos hotelnek nevezte ehhez képest. Sőt, egy Guantanamót is megjárt fogoly szerint a New York-i börtön sokkal keményebb hely.
 
Guzmán egyébként a sok hisztijével az amerikai börtönreform egyik kulcsfigurája lett. Meglátjuk, mire jut.
 
Bár az emberi bánásmód kétségtelenül mindenkit megillet, mielőtt nagyon sajnálni kezdené Guzmánt, azért megemlítjük, hogy két kivégzési parancs között elég jó élete volt a Sinaloa kartell vezetőjeként. A Forbes magazin például 2009 és 2011 között háromszor is beválasztotta a világ legnagyobb hatalmú emberei közé, a csúcson a 41. helyre sorolták. Emellett úgy tartották, hogy egymilliárd dolláros vagyonával ő Mexikó második leggazdagabb embere Carlos Slim után. A 2014-es letartóztatásakor Guzmán és a kartellje több drogot csempészett az Egyesült Államokba, mint bárki más: évente állítólag 500 tonna kokaint vittek át a határon.

Címke:   közfigyelem börtönkörülmények reform USA