Hatmillió forint kártérítést kaptak eddig a rabok

Szerző: Nagy Áron / Magyar Idők

Link: http://magyaridok.hu/belfold/hatmillio-forint-karteritest-kaptak-eddig-rabok-1654051/

Dátum: 2017.05.04.
Március közepe óta kilenc esetben, összesen mintegy hatmillió forintot fizetett ki az állam volt és jelenlegi fogvatartottak számára az alapvető jogaik sérelme miatt egy tavaly elfogadott törvény alapján. A jogszabály elejét vette a stras­bourgi bíróság előtt folyó pereknek.
 
Csaknem hatmillió forintot fizetett ki az állam március közepe óta „az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt” volt és jelenlegi fogvatartottak számára – értesült lapunk az Igazságügyi Minisztériumtól. Az elmúlt másfél hónapban huszonhárom végzés érkezett a tárcához, közülük eddig kilencet hajtottak végre. A kártalanítást egy tavaly elfogadott törvény írja elő. A jogszabály ezerkétszáz és ezerhatszáz forint között állapította meg a sérelmi díj napi összegét; a jóvátétel az előírt élettér biztosításának hiánya, és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény, például az el nem különített illemhely, nem megfelelő szellőztetés, világítás, fűtés vagy rovarirtás esetén jár.
 
Közismert, hogy hasonló okokra hivatkozva az Emberi Jogok Euró­pai Bírósága (EJEB) számos esetben marasztalta már el hazánkat. A stras­bourgi testület döntéseit az évek óta tartó férőhelybővítési és intézetfelújítási programok sem befolyásolták. Ezek célja, hogy az évtized végére 100 százalékra csökkenjen az intézetek jelenleg 130 százalék körüli telítettsége. A törvény elfogadása óta viszont felfüggesztették a kérelmek vizsgálatát, ami jelentős „megtakarítást” eredményezhet a költségvetésnek, azaz végeredményben a magyar adófizetőknek, hiszen az EJEB jellemzően háromezer euró körül állapította meg az egy fogvatartottra eső évi kártérítést, ami lefelé kerekítve 900 ezer forintot jelent. A hatályos magyar szabályozásban szereplő értékek középmértékével számolva viszont ugyanez a tétel alig több mint 500 ezer forint.
 
Érdemes megemlíteni, hogy a Magyarországot perlő fogvatartottak képviseletét nemritkán az a Soros György által támogatott Magyar Helsinki Bizottság látta el, amely a hazánk ellen eljárást indító két bangladesi migráns képviseletében is fellépett. A testület a közelmúltban 3-3 millió forintos kártérítést ítélt meg az elutasított menedékkérőknek, az őket képviselő Helsinki Bizottság részére pedig 2,7 millió forintos perköltséget kell fizetnie az államnak. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója március­ban abszurdnak nevezte a döntést, a kormányt pedig felkérte, támadja meg a határozatot. Kiemelte, hasonló ítéletek esetén Magyarországnak több mint 40 milliárd forintot kellene fizetnie a Soros által támogatott szervezeteknek, és további ugyanekkora összeget az elmúlt időszakban érkezett 15 ezer elutasított menedékkérőnek és illegális határátlépés miatt őrizetbe vettnek.

Címke:   kártalanítás elhelyezés jogsérelem alapvető jog