Szabad levegőn: fogvatartottak dolgoznak a skanzenben

Szerző: Arany Gábor, Fotó: Arany Gábor / zaol.hu

Link: http://zaol.hu/hirek/jovateteli-teruletrendezes-1833511

Dátum: 2017.05.04.
Dzsungelszerűen elvadult terület kitisztításában segédkeznek a következő napokban fogvatartottak a skanzen északkeleti oldalán Zalaegerszegen.
 
– Hibát követünk el mindannyian, kisebbet, nagyobbat – fogalmazott tegnap Varju András, a falumúzeumi osztály vezetője. – Van olyan is, amiért már börtönbe kerül az ember. Ha viszont valaki közülük szeretné a társadalom számára jelezni, hogy megbánta, amit tett és jóvátenné azt, illetve a viselkedése alapján a börtönben ehhez megkapja a lehetőséget is, akkor mi ebben támogatjuk. A múzeumnak a társadalmi felelősségvállalásban is van feladata, ehhez illeszkedik ez a jóvátételi munka.
 
- Dolgozni a friss levegőn, ez számunkra talán nem akkora érték, mint ahogy a fogvatartottak megélik - tette hozzá Varju András. - Hasznosan töltik az idejüket, és ha jó emlékekkel távoznak, akkor talán szabadulásuk után is visszatérnek látogatóként.
 
Ilyen terveiről ugyan nem beszélt Göncz Tamás, aki kilencedmagával lendületesen vetette bele magát a munkába és irtotta a bozótot a falumúzeum északkeleti szélén. A vagyon elleni bűncselekmény miatt 26 hónap börtönre ítélt veszprémi, kőműves szakmájú férfi elmondta: önként jelentkezett jóvátételi munkára és több alkalommal dolgozott már a börtön falain kívül.
 
- Jobban telik az idő itt kint a munkával, mint a négy fal között - fogalmazott, és elárulta, hetekben mérhető az a kedvezmény, amivel hamarabb szabadulhat ilyen hozzáállása, jó magaviselete miatt. Számára már csak hatvan nap van a szabadulásig, amit legalább annyira vár, mint a családja.
 
Varju András elmondta: készülnek a szabadtéri múzeum bővítésére, felújítására, amihez szükségük van arra a területre, amelynek rendbetételét a fogvatartottakra bízták. Számításaik szerint a kilenc ember két hét alatt végez a feladattal. A falumúzeum fejlesztési terveiben négy új porta építése szerepel és iskolával, kiskocsmával, olajütő épülettel, szatócsbolttal bővül a kínálat. Ezeken túl új fogadóépület, rendezvénypajta, több oktatóműhely, valamint étterem várja majd a látogatókat.
 
Szépné Tóth Györgyi, a megyei büntetés-végrehajtási-intézet sajtóreferense arról számolt be: a skanzenben először dolgoznak a fogvatartottak, de a jóvátételi programjuk a reintegrációs folyamat részeként már több éve zajlik. Rendszeresen nyújtottak segítséget közintézményeknek, dolgoztak állatmenhelyen, sírkertek fenntartásán, és a zalai zsidó temetők helyreállításában is részt vettek.
 

Címke:   Zalaegerszeg jóvátételi munka tereprendezés