Hajkefébe rejtett mobilt is próbáltak már bejuttatni a börtönbe

Szerző: Harsányi Miklós / sonline.hu

Link: http://www.sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/hajkefebe-rejtett-mobilt-is-probaltak-mar-bejuttatni-a-bortonbe-724258/

Dátum: 2017.05.06.
Mobilt akartak csempészni a börtönbe: a napokban hajkefében elrejtve próbáltak bejuttatni egy kis méretű telefont a bv.-intézet területére, két alkalommal szteroid készítményt találtak. A kaposvári börtönben pillanatnyilag 144 fogvatartott van.
 
A látogatás során is próbálnak tiltott tárgyakat átadni
 
– A leleményesség nem ismer határokat – állítják szakemberek. Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője közölte: a somogyi büntetés-végrehajtási intézetbe leggyakrabban mobiltelefont próbálnak bejuttatni a fogvatartottak részére. Az elítéltek hozzátartozói az esetek túlnyomó részében csomagban, preparált tárgyakban rejtik el a telefonkészüléket. S találtak már "hónalj siftes" dobozban kábítószergyanús anyagot is.
– Preparált hajkefében majonézes tubusban, húskonzervben is rejtettek el már telefont – folytatta a szóvivő. – A közelmúltban fordult elő, hogy az intézet területére egyszerűen csak bedobtak egy készüléket, amely egy használt zokniba volt becsavarva: persze ez sem jutott el a "címzetthez".
Az idén kilenc mobiltelefon került elő csomagból és két esetben találtak ismeretlen eredetű növényi származékot a bv-intézet munkatársai, melyet ilyenkor a rendőrség bűnügyi technikai szolgálata lefoglalt. Orosz Zoltán kitért rá: előfordul az is, hogy a hozzátartozók a látogatások során próbálnak átadni meg nem engedett tárgyat a fogvatartottaknak. A látogatást felügyelő személyzet feladata, hogy az ilyen eseteket megakadályozza.

Egyre több dizájnerdrogot próbálnak meg becsempészni
 
– A legutóbbi eset április közepén történt, amikor a hozzátartozó egy kis méretű mobiltelefont hajkefében elrejtve próbált bejuttatni az intézet területére – közölte a szóvivő. – Tavaly kilenc mobiltelefont és két esetben szteroid készítményt találtak.
Hazánkban 29 büntetés-végrehajtási intézet működik, s jelenleg 17 944 fogvatartott van a börtönökben. A somogyi intézetben 144-en vannak. Lapunk érdeklődésére Orosz Zoltán kifejtette: a hazai börtönökbe jellemzően mobiltelefont, illetve kábítószer gyanús anyagot akarnak bejuttatni a hozzátartozók. Az elmúlt években a bv-intézetekben lefoglalt kábítószer gyanús anyagok fajtái folyamatos változást mutatnak.
– Míg régebben a "hagyományos" kábítószerek – kokain, marihuána, amfetamin – voltak feltalálhatóak, nagyjából 2-3 éve az új típusú, úgynevezett dizájner drogok nyertek teret – tudtuk meg. – Az új szerek megjelenése a börtönökben igen nagy kihívást jelent a szervezet számára.
 
Kábítószer kereső kutyák is segítik a szűrést
 
Felderítésük nehéz, mivel szerkezetük, összetételük folyamatosan átalakul. Néhány "anyag" már minimális mennyiségben is komoly viselkedésváltozást vagy súlyos egészségügyi problémát okozhat. Kábítószergyanús anyagok sikeresebb előtalálása érdekében egyes bv-intézetek a rendelkezésre álló személyi állomány és technikai feltételeiket optimalizálni igyekeznek, amelyekhez a kábítószer kereső kutyák is hatható segítséget jelentenek. 
Kérdésünkre  – miszerint milyen büntetés vár azokra, aki tiltott eszközt, anyagot próbál bevinni a börtönbe – Orosz Zoltán rámutatott: ha tiltott tárgyat találnak az intézetben, minden esetben megvizsgálják az eset körülményeit. A fogvatartottat fegyelmi, indokolt esetben büntető eljárás formájában vonják felelősségre, de a rá vonatkozó biztonsági szabályok szigorítására, a kapcsolattartás részleges korlátozására is sor kerülhet.
– A fogvatartottak már befogadásuk során tájékoztatást kapnak a rendszabályok megsértésének következményeiről, ugyanakkora  normakövető  magatartást is értékeli a személyzet a fogva tartás során elérhető lehetőségek és kedvezmények biztosításával – hívta fel a figyelmet a BVOP szóvivője. – Ha a lefoglalt anyagról megállapítható, hogy kábítószer származék, az érintettekkel szemben büntetőeljárás indul.
 
Tiltott tárgyak
 
A tiltott tárgyak elrejtése igen változatos. Leginkább jellemző bejuttatási forma csomagban: élelmiszerben, dohányban elrejtve kávéba, teába vagy krémbe, fogkrémbe, tusfürdőbe keverve.
E tárgyakat úgy "preparálják", hogy eredetinek tűnik a csomagolás. Sokszor papír vagy szövetanyagok vannak átitatva új pszichoaktív szerekkel – levél, fénykép, rajz, csomagban érkezett ilyen anyagú tárgyak. Az is előfordulhat, hogy esetleg beszélők alkalmával tudják átadni, pohár vízbe, kávéba rejtve. Tavaly 1459, idén eddig 600 illegális mobiltelefon bejutását akadályozták meg a bv-intézetekbe.
A legnagyobb körültekintéssel, tételesen ellenőrzik a fogvatartottak számára küldött csomagokban elhelyezett tárgyakat a kiképzett személyzet. A tiltott tárgyak kiszűrését jelentősen segíti a csomagvizsgáló röntgenberendezés, melynek monitorképeit hozzáértő szemek figyelik, s így a bármilyen módon elrejtett tárgyat hatékonyan észlelik.

Címke:   Kaposvár tiltott tárgy csempészés biztonság