Börtönlázadásoktól tartanak a hatóságok Nagy-Britanniában

Szerző: The Telegraph / Vincze Viktor Attila / 888.hu

Link: https://888.hu/article-bortonlazadasoktol-tartanak-a-hatosagok-nagy-britanniaban?source=hirkereso

Dátum: 2017.05.12.
Nagy-Britannia legszigorúbban őrzött börtöneiben állandó a biztonsági készenlét, ugyanis a napokban bejelentették a fogvatartottaknak, hogy egy törvényszigorítás következtében szeptember elsejétől tiltott lesz a brit büntetés-végrehajtási intézmények teljes területén a dohányzás. Az angol sajtó szerint a rendelkezés miatt egy országos börtönlázadás kitörésének is fennáll a veszélye.
 
A The Telegraph beszámolója szerint Nagy-Britannia leghírhedtebb börtöneiben napról napra érezhetően nő nyugtalanság, és félő, hogy bármikor kitörhet az erőszak, mivel a fogvatartottak néhány napja megtudták, hogy a nyár végétől dohányzási tilalom lép érvénybe a büntetés-végrehajtási intézményekben.
 
A lap birtokába jutott az a tájékoztató anyag, amellyel a maximális biztonsági fokozatú börtönökben arra figyelmeztették a fogvatartottakat, hogy kezdjenek el felkészülni a jogszabályi szigorítás életbelépésének augusztus 31-ei időpontjára.
 
A szigorítás ellensúlyozására a börtönök a fogvatartottaknak azt javasolják, hogy jelentkezzenek a dohányzásról való leszokást segítő tanfolyamokra, illetve szerezzenek be különböző nikotintapaszokat, melyekkel a hiányzó nikotint pótolni tudják majd a szervezetükben.
 
A brit újság szerint egyelőre úgy tűnik: nem biztos, hogy igazán bölcs döntés volt a Nagy-Britannia minden középületére és munkahelyére érvényes teljes dohányzási tilalomnak a börtönökre való kiterjesztése.
 
Főként azért, mert a börtönökben jelenleg a fogvatartottak több mint 80 százaléka dohányzik, akiket finoman szólva nem különösebben motiválnak a dohányzásról való leszokás jótékony, egészségvédelmi szempontjai. Ráadásul tavaly, amikor egyes walesi büntetés-végrehajtási intézetek kísérleti jelleggel bevezették a dohányzási tilalmat, a lépés meglehetősen sok rossz tapasztalattal járt.
 
Például Cardiff börtönében a füstmentessé válással egy időben jelentős mértékben megnőtt az elítéltek közötti és a fegyőrökkel szembeni agresszivitás, valamint a vandalizmus.
 
Legalábbis erről számolt be egy független szakértők által elvégzett kutatás, amely a legveszélyesebb foglyokat őrző börtönökben történő bevezetés kapcsán arra figyelmeztetett, hogy a cigarettázás megtiltása valószínűleg ellenállást fog kelteni a fogvatartottak között, akik dühösek lesznek az egyik legfontosabb kiváltságuk elvesztése miatt.
 
A walesi tapasztalatok ugyanakkor sajnos azt is megmutatták, hogy a dohányzás tiltásával párhuzamosan drámaian megnőtt az elítéltek között a nikotinpótló teák, és a legkülönfélébb szintetikus kábítószerek, illegális anyagok készítése, egymás közötti kereskedelme, amely anyagok használata a dohányzásnál sokkal súlyosabb, azonnali egészségügyi veszélyekkel jár.
 
A brit börtönökben jelenleg a sokszor helyben kotyvasztott, erősen ható, Spice néven ismert szintetikus kábítószer számít a legelterjedtebbnek, ami már több elítéltnél is halálos túladagoláshoz vezetett a kialakult függőség miatt.
 
A lap felidézte azt is, hogy a dohányzás eddig a börtönök életének szerves része volt, hiszen a dohány elfüstölése az élvezeti értéke mellett a társasági életben is szerepet töltött be, valamint fontos eszköz volt az unalom enyhítésére is.
 
A brit hatóságok azt közölték a sajtóval, hogy tudatában vannak annak, hogy a tilalom bevezetése a fogvatartottak bizonyos köreiben nagyobb feszültséget eredményezhet, azonban csupán ezért nem fognak lemondani börtönök dohányzásmentessé tételéről.

Címke:   dohányzás tiltás börtönlázadás Nagy-Britannia